tornádó

2017.09.18. 13:44

Szélvihar dühöngött több erdélyi nagyvárosban

A legfrissebb mérleg szerint a vasárnapi viharnak 8 halálos áldozata van és 145-en sebesültek meg. Továbbra sincs áram Maros megyében csaknem háromezer háztartásban. Aradon és Temesváron még tart a kárfelmérés.

Fákat csavart ki tövestől a vihar, épületek tetejét szaggatta le a szél. Autókat tettek használhatatlanná letört faágak. Több helyen megbénult a közlekedés, és állt a vasút is a csaknem száz kilométer óránkénti sebességgel száguldó orkán következtében Erdélyben.

Nyolc halálos áldozat, 145 sebesült

A nagy erejű szélben nyolcan vesztették életüket, 5-en Temes megyében, négyet közülük a fák ütöttek agyon, egyet pedig egy leszakadó hirdetőtábla. Besztercén ketten haltak meg, egyikükre parkban, másikukra hídon dőlt rá a fa. Arad megyében egy asszonyt egy üdülőtelepen temetett mag alá egy fenyő.

Fehér megyében 6, Arad megyében 15, Bihar megyében 35, Beszterce-Naszódon 15, Kolozs megyében 5, Hunyad megyében 1, Máramarosban 10, Szilágy megyében 1, Temes megyében 49 a sérültek száma.

A mentőakciókban több mint 1000 tűzoltó vett részt, akik 204, a vihar miatt bajbajutott személyt mentettek ki.

Megállt a közlekedés, nem volt áram

Bihar megyében 45 település maradt áram nélkül, a Hunyad megyei Alsólapugyon hatvan ház tetejét tette tönkre a vihar. Máramaros megyében a katasztrófavédelemnek kellett kimenekítenie húsz turistát, akik egy hegyi felvonón rekedtek.

A Beszterce-Naszód megyét Moldvával összekötő főút járhatatlanná vált az útra borult fatörzsek miatt.

A Szilágy megyében 47 fát döntött ki megyeszerte az erős szél, két ingatlan víz alá került, 15 háztető megrongálódott, 13 oszlop kidőlt, 425 transzformátor-állomás megrongálódott, 95 településen összesen 36.653 fogyasztó áramellátás nélkül maradt.

A Szilágyban vihar által sújtott iskolákban hétfőn nincs oktatás. Az érintett tanintézmények Nagyilondán, Galgón, Fodorházán, Szamossósmezőn, Boldogfalván, Egregypósán és Alsóegregyen találhatók.

Vaskapun 17. századi fatemplomot tett tönkre az ítéletidő, a műemlék épület tornya összedőlt.

Maros megye 11 településén közel 3 000 felhasználó maradt elektromos áram nélkül. Az ítéletidő miatt Erdőcsinádon, Nagyszederjesen, Kisszederjesen, Marosjárán, Erdőszengyelen, Kisillyén összesen 725 fogyasztó maradt áramellátás nélkül. Szászkézd községben 1 136 háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás, és elektromosság nélkül maradt 457 fogyasztó Gödemesterháza községben, valamint 539 Nyárádszeredában. Az Electrica áramszolgáltató munkatársai vasárnap este óta dolgoznak a vihar okozta meghibásodások kiküszöbölésén.

Hatalmas a kár

Erdély-szerte 137 háztetőt sodort el a szél, 290 fa dőlt ki, 35 gépkocsi rongálódott meg. Az áramellátás 13 megye 568 településén szakadt meg, a szolgáltató munkatársai jelenleg is dolgoznak a meghibásodások kiküszöbölésén.

Carmen Dan, Románia belügyminisztere hétfőn az ítéletidő által leginkább sújtott övezetbe, Temes megyébe érkezett, ahol 15 órakor Mihai Tudose kormányfő részvételével összeül a válságstáb – olvasható a maszol.ro oldalon.

Klaus Johannis román államfő gyorsriasztási rendszer kiépítését kérte

Az elnök szerint a vasárnap pusztító vihar felfedte a hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén – írta a maszol.ro.

Johannis szerint megengedhetetlen, hogy az internetsebességéről és az IT-szakemberek nagy számáról híres Romániában ne létezzen egy, a kormány által kezdeményezett, sürgősségi helyzetekben alkalmazható rendszer a lakosság riasztására.

Az államfő részvétüzenetet küldött a halálos áldozatok hozzátartozóinak, ugyanakkor leszögezte: a veszélyes meteorológiai jelenségek gyakorivá válása miatt elfogadhatatlan, hogy akadozva működjön az állami intézmények belső kommunikációja, hisz ezeknek nemcsak a katasztrófák következményeit kell orvosolni, hanem feladatuk a megelőzés, a lakosság gyors riasztása is – olvasható az államelnöki hivatal hétfői közleményében.

Klaus Johannis az oktatás szerepét is megemlítette a katasztrófa-elhárításban. „Csak egy folyamatos tájékoztató kampány révén tudjuk fejleszteni az emberek reagálási és elhárítási képességét, amelyre veszélyes meteorológiai jelenségek vagy más válsághelyzetek esetén szükségük van” – szögezte le Románia elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!