Nemzetpolitika

2017.08.02. 13:58

Soltész: összefogás révén táborozhatnak határon túli magyar fiatalok Magyarországon

Az ilyen táborokban a fiatalok olyan élményekhez juthatnak, amelyek segítenek megmaradni magyarnak a nehéz gazdasági körülmények között és kisebbségben is.

Örömtelinek tartja Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy ma már nemcsak a kormány támogatja a határon túli magyar fiatalok táboroztatását Magyarországon, hanem elterjedt és természetes ez az önkormányzatok és a civil szervezetek számára is.

Az államtitkár erről szerdán Balatonmáriafürdőn beszélt, ahol először szerveztek anyanyelvi tábort délvidéki fiataloknak. A Rákóczi Szövetség és a fővárosi VII. kerület önkormányzatának jóvoltából hatvan gyerek nyaral keddtől szombatig a Balaton-parti településen.

Azt mondta: az ilyen táborokban a fiatalok olyan élményekhez juthatnak, amelyek segítenek megmaradni magyarnak a nehéz gazdasági körülmények között és kisebbségben is. Soltész Miklós beszélt arról is, hogy az elmúlt években több tízmilliárd forintos támogatással számos délvidéki és kárpátaljai gazdasági programot indított Magyarország, hogy segítse a szülőföldön maradást. Hangsúlyozta, hogy az anyaország szeretetét, figyelmét jelentő támogatásoknak a jövőben is folytatódniuk kell.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára arról számolt be, hogy több helyen is zajlanak általuk szervezett anyanyelvi diáktáborok a szórványban élő négyszáz 10-18 éves magyar fiatal részvételével. A táborozók olyan településekről érkeztek, ahol a magyar nyelvhasználat és a magyar intézményrendszer is visszaszorulóban van. A máriafürdői táborba érkező fiatalok hátrányos helyzetű vidékről jöttek, így ebből a szempontból is fontos a támogatásuk – fogalmazott a főtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!