hosszú per

2017.11.06. 18:55

Órákig sorolták a Kun-Mediátor-ügy károsultjainak nevét (videó)

Határozott véleménye van a nyomozóhatóságról a „Bróker Marcsiként” elhíresült vádlottnak – derült ki az asszony nyilatkozatából az ellene a Szolnoki Törvényszéken zajló büntetőper első tárgyalási napján, hétfőn.

Szolnok, 2017. november 6. A Bróker Marcsiként ismertté vált D. Sándorné, a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező egykori vezetője az ellene üzletszerűen elkövetett csalássorozat, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, sikkasztás és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Szolnoki Törvényszéken 2017. november 6-án. A vádlott az ügyészség szerint a pénzügyi jogsértések sorozatát követte el, 767 embert csapott be, több mint 12 milliárd forinttal károsította meg őket. MTI Fotó: Mészáros János

A Szolnoki Törvényszék elsőemeleti nagytárgyalója előtt november 6-án reggel egy tűt sem lehetett leejteni, oly’ sok nyomtatott és elektronikus médium munkatársa várta a Kun-Mediátor-ügy egyetlen vádlottját. A karcagi „Bróker Marcsikát” bilincsbe verve kísérték a terembe a Büntetés-végrehajtási Intézet felügyelői.

Az asszony és védője zárt tárgyalásra tett indítványt, az indoklás szerint: „a média és a politika már eddig is negatív irányba befolyásolta a közvéleményt az ügyben”. Dr. Nádor Zoltán bíró azonban nem tartotta indokoltnak a zárt tárgyalást, így maradhatott termen belül a sajtó.

Maratoni vádismertetés

A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A nap legnagyobb elismerése dr. Hagymási Kornélia ügyészt illeti, aki mintegy két és fél óráig olvasta fel a 767 sértett nevét, illetve, kit mennyi pénzösszeggel károsított meg „Marcsika”.

A vádirat szerint a névszerint felsoroltakat több mint 12 milliárd forinttal károsította meg a nő, s ennek a tételnek csupán töredéke térült meg az egyre omladozó „piramisjáték” visszaosztásakor.

A 64 éves karcagi nő másfél évtizeden át folytatta csalássorozatát: a Kun-Mediátor Kft. cégvezetőjeként 1999 nyarától egészen 2015 tavaszáig. Az ügylet úgy zajlott, hogy az ügyfelek pénzt utaltak, illetve adtak át neki, ő pedig a cége nevében vállalta, hogy azt havi 1-1,75 százalékos hozamot garantálva pénzintézeteknél köti majd le.

Az asszony azonban megtévesztette ügyfeleit, mert a cégnek pénzügyi szolgáltatói tevékenység folytatására nem volt engedélye, a nőnek a gazdasági és pénzügyi viszonyokra tekintettel pedig nem volt reális lehetősége az ígért hozam garantálására.

A Karib-tengeren bujkált

A befektetés céljából átvett pénzt nem is helyezte el pénzintézeteknél, ehelyett részben saját és családtagjai életvitelének költségeire, részben a sértetti kifizetések fedezésére fordította.

Mint ismert, a nő a 2015 áprilisában a cége elleni nyomozás megindítása után nyomtalanul eltűnt, és – mint utóbb kiderült – a Karib-tengeri Belize-ben bujkált, ahonnan kiadatása után, 2016 végén szállították Magyarországra.

Hétfőn „Bróker Marcsika” nem tett vallomást, helyette egy közleményt olvasott fel a bírói tanácsnak: – Már most bűnösnek kiáltottak ki, mivel engemet és az ügyemet még részleteiben sem ismerő politikusok és a magyar média régóta ebbe az irányba tereli a közvéleményt. Ennyit az ártatlanság vélelméről – jegyezte meg a vádlott.

A férje nem tudott semmit?

Az asszony felolvasásában hangsúlyozta, hogy senkit nem akart megkárosítani, a munkáját pedig 25 évig az ügyfelei megelégedésére végezte. A vád viszont szerinte több olyan bizonyítékra és körülményre sincs tekintettel, ami őt jobb színben tüntetné fel a nyilvánosság előtt. Szerinte a vádak nem megalapozottak a lefoglalt bizonyítékok alapján.

Állítása szerint nem áll meg az a vád, hogy úgy fizetett volna ki készpénzt az ügyfeleinek, hogy arról ne készült volna a számviteli törvényeknek megfelelő könyvelés. Megjegyezte azt is, hogy ugyan követett el hibákat, de bűnt biztosan nem. A sértettek többsége – szerinte – kevesebb pénzt fizettek be és többet kaptak vissza, mint amennyi a vádiratban szerepel.

Nádor bíró felolvasta az ügy kirobbanása óta elhunyt „Bróker Marcsi” férje vallomását is, ami szerint a férfi semmit sem tudott felesége ügyleteiről. Ezt követően a vádlott két lánya és a nagyobbiknak a veje – aki az asszony tulajdonostársa volt a Kun-Mediátorban – lépett a pulpitus elé. A családi hozzátartozói mentesség jogán egyikük sem kívánt vallomást tenni. Ezzel az első tárgyalási nap befejeződött. Az ügyben a tanúk száma több mint kétszáz.

Az üzletszerűen elkövetett csalássorozattal, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, sikkasztással és más bűncselekményekkel megvádolt asszony ügyében havonta négy-öt alkalommal tartanak tárgyalást, az elsőfokú ítélet kihirdetése 2018 őszén várható.

A legközelebbi tárgyalás november 9-én, csütörtökön reggel kezdődik.

Borítókép: MTI / Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!