pénzt magáncégtől

2017.10.23. 11:08

Mi lesz a legcsillogóbb pénzérmével?

Magáncégnek adja ki a pénzgyártás feladatát a belga állam, ahol eddig a legtartósabb vésetű, legtovább csillogó euróérméket gyártották.

A pénzgyártás hagyományosan, világszerte állami monopólium, amit csak a királyi, vagy állami pénzverdék végezhetnek, a megfelelő intézményi (például nemzeti bank vagy a pénzügyminisztérium) szigorú felügyelet mellett.

Belgiumban azonban nemrég olyan döntés született, hogy gazdasági okokra hivatkozva felhagy forgalmi érmék gyártásával és hétfőn ver utoljára euróérmét a belga királyi pénzverde – közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

Ez idáig valamennyi belga fizetőeszközt a pénzverés uralkodói előjoga miatt királyi pénzverdének nevezett intézmény gyártotta, amely jelenleg a szövetségi kormány pénzügyminisztériuma alá tartozik.

A pénzverde tájékoztatása szerint tevékenységet egy magánvállalkozásnak tervezik átadni, de ennek kiválasztása még folyamatban van. A végleges döntésig nem vernek eurót Belgiumban.

Mint elmondták, a pénzgyártás feladatának átadása nem okoz biztonsági kockázatot. Aggodalmat inkább a pénz minőségének biztosítása jelenthet, ugyanis elmondásuk szerint eddig Belgiumban gyártották a legjobb minőségű, legtartósabb vésettel és a legtovább tartó csillogó felülettel rendelkező uniós fizetőeszközt az Európai Unió területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!