kenyai elnökválasztás

2017.11.15. 06:01

A legfelsőbb bíróság elutasította az ellenzék kérelmét az eredményének felülvizsgálására

A választáson a hivatalban lévő Uhuru Kenyatta győzött a szavazatok 98,2 százalékával.

A törvényszéknek november 20-ig van ideje megvizsgálni az ellenzéki Nemzeti Szuperszövetség (NASA) beadványát, és döntést hozni arról, hogy helyt ad neki vagy elutasítja. A keddi döntés azonban arra enged következtetni, hogy a kenyai jogi hatóságok szemében Kenyatta győzelme már nem képezi vita tárgyát, s amennyiben ez nem változik, az államfőt november 28-án másodszorra is beiktatják hivatalába.

Kenyában augusztusban tartottak elnökválasztást, ám annak eredményét az ország legfelsőbb bírósága szeptember elején megsemmisítette, arra hivatkozva, hogy a választási bizottság alkotmányellenesen bonyolította le a választást, és utána megtagadta számítógépes rendszerének felülvizsgálatát.

Az augusztusi választás eredményei szerint a 2013 óta hivatalban lévő Uhuru Kenyatta jelenlegi elnök 80 százalékos részvételi arány mellett a szavazatok 54 százalékával másodszori hivatali időszakra is mandátumot szerzett volna.

Az elnökválasztást október 26-án megismételték, azonban Kenyatta legerősebb riválisa, Raila Odinga, az ellenzéki Nemzeti Szuperszövetség vezetője a voksolás bojkottjára szólította fel híveit, mert szerinte nem történtek meg a szükséges reformok a választási bizottságnál. Emiatt számos, ellenzéki többségű kenyai körzetben nem szavaztak a választásra jogosultak.

Wafula Chebukati, a választási hatóság elnöke szerint a megismételt voksoláson a 19,6 millió szavazásra jogosult hozzávetőleg 39 százaléka jelent meg. A bizottság a választást szabadnak, tisztességesnek, eredményét pedig hitelesnek nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!