Kurd függetlenség

2017.10.19. 07:23

A kurd külügyminiszter szerint tárgyalni kell Irakkal

A kurd regionális kormány soha nem akart háborúzni az iraki hadsereggel – jelentette ki szerdán Falah Musztafa Bakír kurd külügyminiszter.

A politikus a CNN amerikai hírtévének adott interjúban hangsúlyozta, párbeszédre van szükség egy közös megegyezés megteremtése érdekében. Hozzátette, hogy nem az olajról vagy a nemzeti lobogóról támadt vitájuk, hanem a két nemzet jövőjéről.

A felek közötti vita előzménye, hogy az autonóm Kurdisztánban és más, az Iszlám Államtól a kurdok által visszafoglalt észak-iraki területeken szeptember 25-én népszavazást tartottak a régió függetlenségéről, és a szavazók nagy többsége az elszakadásra voksolt.

A referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette és elutasította. A népszavazást követően Bagdad a szomszédos országokkal – Törökországgal és Iránnal – összhangban megtorló intézkedéseket hozott Erbíl ellen.

Időközben az erbíli választási bizottság bejelentette, hogy minden szükséges előkészületet megtett a november 1-jére kitűzött iraki kurd elnök- és parlamenti választásokhoz, bár ezt a tevékenységét később felfüggesztette. Az autonóm tartomány és a bagdadi központi vezetés közötti ellentét az utóbbi napokban fegyveres konfliktussá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!