kisebbségben

2017.08.18. 16:04

Heisler András: felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidóságért 

Kisebbségben lenni a zsidóságnak természetes állapotot jelent. „Ha van, aki igazán érti a kisebbségi magyarság tapasztalatait, azok mi, magyar zsidók vagyunk” – mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek 18. nemzetközi konferenciája pénteki megnyitóján.

Heisler András a Pásti utcai zsinagógában hangsúlyozta: a határon túli magyar zsidóságot nem felejthetik, nem felejtik el az anyaországban élők. Emlékeztetett arra, hogy ma Kelet-Közép-Európa egyetlen nagy zsidó közössége – a maga százezres létszámával – Magyarországon él. Ez egyszerre jelent lehetőséget és felelősséget is, de a „nagyság gőgje” nem szabad, hogy elérje a magyarországi zsidóságot – fűzte hozzá.

Papp László, Debrecen polgármestere a tanácskozás egyik fontos céljának nevezte, hogy a konferencia résztvevői egymásnak átadják a zsidó hit és hagyományok adta örökséget, megmentve így az utókor számára mindazt, amit egy embertelen korszak képviselői hetven évvel ezelőtt el akartak venni.

Hozzátette: Debrecenből, ahogy a térség számos más városából is, hiányzik a mindennapokban látható, megismerhető zsidó vallás és kultúra, holott ez egy évszázaddal ezelőtt még szerves része volt a debreceni életnek. Ami történt a zsidósággal, az megbocsáthatatlan és egyben intelem is, hogy még egyszer ne ismétlődhessen meg a holokauszt borzalma – mondta. Hozzátette, olyan várost, olyan közösséget kell építeni, amely tiszteli és támogatja a helyi zsidó közösségek fejlődését, vallási, kulturális, oktatási és közösségi életének erősödését, hogy a zsidóság újra erős és meghatározó legyen.

A Vallási és társadalmi együttélés a Kárpát-medencében című, vasárnapig tartó konferencián téma többek között a zsidóság fennmaradásának kérdése a diaszpórában, előadást hallhatnak az érdeklődők zsidóság és a genetika címmel, bemutatkozik a szabadkai zsinagóga, valamint hazatérő látogatók beszélnek a debreceni zsidó negyedben szerzett emlékeikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!