érvek és ellenérvek

2017.11.09. 19:20

Bírálják a lengyel egészségügyi tárca nyulas kampányát

Sokaknak nem tetszett a kisfilm, amely a kisállatokkal buzdított gyermekvállalásra.

Bírálatok kereszttüzébe került csütörtökön a varsói egészségügyi minisztérium a megbízásából készült tévéreklám miatt, amelyben a nyulakhoz méltó szaporaságra buzdította a lengyeleket.

„Ha majd egyszer anya vagy apa akarsz lenni, végy példát a nyulakról”

- hangzik el a félperces reklámfilmben, amelyben a kis füles állatok idilli zöld mezőn, saláta és répa ágyások közt ugrabugrálnak, egészséges zöldségeket eszegetve. A felvételen röviden egy piknikező emberi párt is látni, utalva arra, hogy egy kis romantika sem árthat, illetve egy lefordított borospoharat, amely alkoholfogyasztás elleni üzenet rejthet.

A tapsifülesek egyike ezután azt mondja:

„Tudjuk, hogyan kell bőségesen utódokról gondoskodni.”

A videó készítői a sajtónak nyilatkozva elmondták, az vezérelte őket, hogy ne csak a gyermekvállalást, hanem az egészséges életmódot is reklámozzák. Szerintük ugyanis a tudatos táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás jó hatással van a termékenységre.

„Azt hittem, ez egy rossz vicc” – bírálta Bartosz Arlukowicz korábbi egészségügyi miniszter a TVN24 lengyel tévécsatornán a konzervatív keresztény egyházhoz közel álló Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt reklámkampányát. A volt tárcavezető érvelése szerint a hárommillió zlotyiba (mintegy 220 millió forint) kerülő videó árán akár 400 mesterséges megtermékenyítési eljárást is végre lehetett volna hajtani.

Jogvédő aktivisták szintén megütköztek a reklámon, szerintük a videoklip sértő azok számára, akik természetes úton nem tudnak utódot nemzeni.

A hivatalban lévő egészségügyi miniszter, Konstanty Radziwill védelmébe vette a reklámfilmet. Mint mondta, az csak jó, ha a reklám társadalmi vitát kelt, s ezzel felhívja a figyelmet arra, hogy milyen alacsonyak a születési arányszámok Lengyelországban és más európai államokban.

Az egészségügyi tárca az AP amerikai hírügynökség megkeresésére közölte: a minisztérium így akarta bátorítani a 18 és 45 év közötti termékeny éveiket élő lengyeleket egy egészséges életmódra, s ezzel a gyermekvállalásra. Hozzáfűzte: senkit nem sértő és a közönségességet elkerülő módon akarták ráterelni a közfigyelmet erre problémára.

A 38 millió lakosú, népességfogyással küzdő Lengyelországban az Európai Unió adatai szerint 2015-ben 1,32 gyermek jutott egy szülőképes korú nőre. Az uniós tagállamok között csak Portugáliában alacsonyabb a termékenységi arányszám, de a görög és spanyol adatok is a lengyelországi mutatók közelében vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!