mákfeldolgozó üzemek

2017.11.20. 18:30

Az amerikai légierő először bombázott droggyárakat Afganisztánban

A légitámadás a déli fekvésű Hilmend tartományban a tálibok pénzügyi bevételi forrásait célozta, Donald Trump amerikai elnök augusztusban meghirdetett új afganisztáni stratégiájának részeként.

Hilmend – az iszlamista lázadók fellegváraként – központja az afganisztáni máktermesztésnek, amely 80-90 százalékát adja a világszerte előállított ópiumnak. A tálibok nemcsak megadóztatják a máktermesztést, de a kábítószer-csempészetből is kiveszik a részüket, ami eltérő becslések szerint mintegy 400 millió dolláros éves bevételhez juttatja őket – közölte John Nicholson tábornok, a dél-ázsiai országban állomásozó amerikai erők főparancsnoka. Hozzátette: úgy tudjáki, újabban a drogelőállításba is beszálltak .

A tábornok szerint a tálibok egyre inkább bűnszervezetként kezdenek működni. Hangsúlyozta:

„Azért harcolnak, hogy továbbra is bevételhez juthassanak a kábítószer-kereskedelemből, illetve más bűncselekményekből”

Kari Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője cáfolta, hogy a Nicholson által említett térségekben drogtermelés folyna. Állítása szerint az Egyesült Államok így próbálja elrejteni, hogy valójában polgári személyek ellen hajtott végre légicsapásokat.

Hilmend tartomány egy névtelenséget kérő tisztségviselője elmondta: a bombázásoknak feltehetőleg civilek is áldozatul estek. Az mondta:

„A legtöbben, akik ilyen gyárakban dolgoznak, civilek”.

Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának (UNODC) Afganisztánról szóló éves jelentése szerint 2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna – a heroin alapanyagául is szolgáló – ópiumot állítottak elő az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!