Terrorizmus

2017.08.01. 23:10

Zsúfolásig telt mecsetben robbant a bomba az afgán Herátban

Legkevesebb 29 ember életét vesztette és 64-en megsebesültek egy pokolgépes merényletben az északnyugat-afganisztáni Herát városának egyik síita mecsetjében.

Az afgán rendőrség egyik tisztségviselője elmondta: feltehetőleg több támadó is volt, egyikük a testére erősített robbanószert hozta működésbe, míg egy másik kézigránátokat dobott a hívők közé. Hozzátette: a mecset zsúfolásig volt hívőkkel. Szemtanúk beszámolója szerint az öngyilkos merénylő először tüzet nyitott az imádkozókra, és csak azután robbantotta fel magát.

A merényletet egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, ugyanakkor az iszlám szunnita ágának radikális értelmezését valló Iszlám Állam helyi ága már többször is megfenyegette a síitákat. A főként az ország keleti felében tevékenykedő szélsőségesek mindenekelőtt az afgán fővárosban, Kabulban követtek el támadásokat síita imaházak és a síita hazara etnikumhoz tartozók gyülekezetei ellen.

A radikális iszlamista tálibok a Twitteren közölték: semmi közük a merénylethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!