Exit poll

2019.07.21. 22:43

Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást Ukrajnában az esti urnazárás után közzétett exit poll-felmérések szerint.

Az úgynevezett „nemzeti exit-poll” felmérés szerint a Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 43,9 százaléka szavazott. A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform – Életért párt végzett 11,5 százalékkal.

Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal.

Ugyanilyen eredményekre jutott csekély eltéréssel a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű szervezet is. Több párt nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

A rockénekes Vakarcsuk pártja lehet a koalíciós partner

Zelenszkij az exit-poll eredmények ismeretében bejelentette, hogy tárgyalni hívja Vakarcsukot, és egyebek mellett a leendő miniszterelnök személyéről kíván vele megbeszélést folytatni.

Az ukrán elnök újfent hangsúlyozta, hogy nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van.

Vakarcsuk ugyanakkor kijelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat pártja csak a parlamenti választás eredményének hivatalos kihirdetése után kezd.

Az önkormányzati választások előrehozása is várható

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az eredmény, amelyet pártja elért, nem pusztán nagy bizalom a választók részéről, hanem nagy felelőség is. Közölte: prioritásaik változatlanok, vagyis a háború befejezése a Donyec-medencei válságövezetben, az orosz, illetve szakadár fogságban lévő ukrán foglyok hazatérésének elérése, valamint a korrupció elleni küzdelem.

Ígértet tett arra, hogy az egyik első törvényjavaslat, amelyet az új parlament a napirendjére tűz, az az államfő leváltását szabályozó eljárásról szóló előterjesztés lesz.

Utalást tett arra, hogy a helyhatósági választások előre hozására is készül.

Magyarország a kapcsolatok rendezésében érdekelt

„Azt gondoljuk, hogy a jószomszédi kapcsolatok mindennél többet érnek, és mi a jószomszédi kapcsolatokra fogunk törekedni a jövőben” – nyilatkozta az ukrán előrehozott parlamenti választásokra utalva Szijjártó Péter július 16-i beregszászi látogatásán. A magyar külügyminiszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy az új ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek a választások után meglesz a mozgástere arra, hogy ehhez kellő támogatást nyújtson. A magyar diplomácia vezetője jelezte, Budapestnek megvan a terve a kapcsolatok javítására, de ehhez szükség van az ukrán hatalomra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!