Elismerés

2021.11.25. 18:54

Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjat kapott Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapta meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) díját.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Matolcsy György jegybankelnök a ceremónián kijelentette: a díjat olyan, kiváló teljesítményt nyújtó vezető kaphatja, aki egyszerre tesz sokat a Kárpát-medencéért, a visegrádi négyek együttműködésén belül is, azért, hogy az egy „tudásrégiót” alkothasson. „Hiszen a jövőnk mégiscsak az, hogy az egész Kárpát-medencei gazdasági tér egységes tudástőkére épüljön” – fogalmazott.

Köszönőbeszédében Szijjártó Péter kiemelte, hogy Matolcsy Györggyel való barátsága 2010-re, egy „elég viharos időszakra” nyúlik vissza, amikor Magyarország a „tönk szélén állt, sőt egy lépéssel már túl is volt rajta”.

Szerinte „bátor, unortodox” intézkedésekre, gazdaságpolitikai fordulatra volt szükség, mindez lehetővé tette, hogy mára a magyar lett az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, holott „tíz-tizenegy évvel ezelőtt még a szégyenpadon ültünk”.

Mint mondta, külön hálás azért, hogy olyasmiért kapta a díjat, amit szeret csinálni. Hangsúlyozta: nem tudja elképzelni, hogy lenne szebb vagy felemelőbb feladat a magyar nemzet képviseleténél.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy a kitüntetés nem személyesen őt, hanem a kormány nemzeti alapú külpolitikai szemléletét illeti.

„Ez a nemzeti érdek érvényesítésére irányul, pragmatikus, hiszen gazdasági célokat tűz ki maga elé, barátokat kíván gyűjteni, ugyanakkor nem engedi, hogy egy ezer éves nemzettel bárki is kényére-kedvére szórakozhasson”

- mondta.

Úgy vélekedett, hogy a magyar külpolitika fókuszát és egyben legsikeresebb területét Közép-Európa és a Kárpát-medence jelenti. Aláhúzta, hogy Magyarország Ukrajna kivételével minden szomszédos országgal javítani tudta a viszonyát, és jobb a határon túli magyar közösségek helyzete is.

Érintette a közép-európai térség megerősödését és növekvő versenyképességét is, s arról számolt be, hogy a szomszédos államokkal folytatott kereskedelem értéke tavaly nagyjából 40 milliárd euró volt. Ez Magyarország teljes kereskedelmi forgalmának ötödét teszi ki, tíz év alatt 56 százalékos növekedést jelent, és mintegy nyolcszorosa a magyar-amerikai kereskedelem volumenének.

Végezetül kitért a visegrádi négyek kapcsolatrendszerére is, ez szerinte az EU legszorosabb szövetsége, amely ha egy állam lenne, tagja lenne a G20-országcsoportnak. Nagy sikernek minősítette, hogy a V4-eknek közösen sikerült megakadályozniuk az EU-s kötelező letelepítési kvóták bevezetését, máskülönben ma illegális bevándorlók tíz- vagy százezrei élhetnének Közép-Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában