döntöttek

2021.03.05. 16:42

Washington beutazási tilalmat rendelt el egy ukrán oligarcha és családja ellen

Az üzletember korrupciós üzelmekben vett részt és politikai hatalmát személyes meggazdagodásra használta fel.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma beutazási tilalmat rendelt el Ihor Kolomojszkij, Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere és családja ellen pénteken.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter washingtoni nyilatkozatában közölte, hogy Dnyipropetrovszk megye volt kormányzója ebben a tisztségében korrupciós üzelmekben vett részt és politikai hatalmát személyes meggazdagodásra használta fel. Mint mondta, a szankciókat ezzel összefüggésben rendelték el.

Blinken hozzátette, hogy Kolomojszkij továbbra is az ukrajnai demokratikus folyamatok aláásásán fáradozik, ami komoly veszélyt jelent az ország jövője szempontjából.

A beutazási tilalom Kolomojszkij feleségére és gyermekeire is kiterjed. Az oligarcha az 1990-es években szerezte vagyonát, jelenlegi üzleti érdekeltségei az olaj- és fémiparban vannak, de jelentős részesedéssel rendelkezik a legnagyobb ukrán légitársaságban és az ország egyik vezető műsorszolgáltatójánál is.

2014 márciusa és 2015 márciusa között a Petro Porosenko akkori elnöktől kapott kinevezés nyomán Dnyipropetrovszk megye kormányzói tisztségét látta el. Eleinte javára írták, hogy szigorúan elfojtotta a szeparatista törekvéseket a hatáskörébe tartozó oroszajkú régióban. Úgy tudni, e célból nem mindig élt törvényes eszközökkel. A szomszédos Donyeck és Luhanszk régiókat már hetedik éve oroszbarát szeparatisták tartják ellenőrzésük alatt.

Az 58 éves üzletember Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik legfőbb támogatójaként ismert. Zelenszkijt az elnökválasztási kampány során ellenfelei rendre Kolomojszkij „bábjának” próbálták beállítani. Azzal vádolták, hogy szorosabb kapcsolatban áll a milliárdos üzletemberrel, mint ahogy azt állítja. Kolomojszkij Zelenszkij választási győzelmét követően 2019-ben tért vissza hazájába, amelyet 2017-ben hagyott el egy esetleges büntetőeljárástól tartva.

Megfigyelők szerint Zelenszkij igyekszik magát egyre jobban elhatárolni Kolomojszkijtől, aki ellen a többi között az Egyesült Államokban is eljárás folyik pénzmosás vádjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!