az első út a tengeren

2018.04.28. 20:20

Vízre szállt az orosz úszó atomerőmű

Az építmény korábban sok bírálatot váltott ki.

Szentpétervár, 2018. április 29. A szentpétervári hajógyárban megépített Lomonoszov Akadémikus nevű úszó atomerőmű egy híd alatt vízre bocsájtása után 2018. április 28-án. Az úszó erőművet a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve Murmanszba vontatják, ahol reaktorait nukleáris fűtőanyaggal töltik fel. A tengeri atomerőmű várhatóan 2019-ben kezd majd áramot termelni a távol-keleti Csukcsföld közelében. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

A Lomonoszov Akadémikus nevű úszó erőművet a szentpétervári hajógyárban építették meg, és onnan bocsájtották vízre, hogy a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve Murmanszkhoz vontassák. Reaktorait majd ott töltik fel nukleáris fűtőanyaggal.

A tengeri atomerőmű a terv szerint 2019-ben kezd majd áramot termelni a távol-keleti Csukcsföld közelében, olajkutak és egy kikötőváros energiaszükségleteit kielégítve.

A létesítményt hevesen támadják a Greenpeace környezetvédői és „lebegő Csernobilnak” hívják, az Ukrajnában 1986-ban bekövetkezett atomerőművi baleset katasztrofális következményeire emlékeztetve.

Borítókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!