Koreai konfliktus

2019.03.11. 06:14

Visszavonták a gyilkosság vádját Kim Dzsong Un féltestvére halálának ügyében

A malajziai ügyészség visszavonta hétfőn a gyilkosság vádját Kim Dzsong Nam megölése ügyében az egyik gyanúsított esetében – jelentették a hírügynökségek.

A megölt Kim Dzsong Nam az észak-koreai vezető Kim Dzsong Un féltestvére, aki évek óta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Az indonéziai Siti Aisyahot és a vietnami Doan Thi Huongot vádolták meg azzal, hogy 2017. február 13-án VX ideggázt kentek a 45 éves férfi arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén.

Az illetékes bíró az ügyészség kérésére most szabadlábra helyezte Siti Aisyahot, de hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent felmentést a vád alól. Egyéb magyarázat egyelőre nem ismeretes.

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhatott. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!