egy év kihagyás után

2020.08.25. 17:52

Visszaült az iskolapadba Greta Thunberg

Az utóbbi hónapokban a svéd aktivistalány alig hallatott magáról.

Egy év kihagyás után visszatért az iskolapadba Greta Thunberg. A svédek klímaaktivistája minderről a közösségi oldalain számolt be tegnap – írja a Magyar Nemzet. Egy, az Instagram képmegosztóra feltöltött fotón hátán iskolatáskával, épp biciklivel indul az óráira. „Egyévnyi szünet után újra az iskolában! Nagyon jó érzés!” – kommentálta a képet a tinédzser. Thunberg iskolaválasztásával kapcsolatban a svéd sajtó is csak találgat: mint írták, az aktivizmusával világhírnévre szert tett lány valószínűleg szülővárosában, Stockholmban folytatja majd a középfokú tanulmányait. A skandináv államban a héten ért véget a nyári szünet.

Az európai lapok megjegyezték azt is:

a koronavírus gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy a Thunberg mögött álló népes diákmozgalom a nyáron tömeges megmozdulásokat szervezzen, így a tinédzser egy ideje már nem hallatott magáról.

A politikai aktivizmustól mindenesetre biztosan nem búcsúzik: még múlt héten is a német EU-elnökséget levezénylő Angela Merkel kancellárral tárgyalt az uniós klímacélokról. Ezt megelőzően pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadta őt és diáktársait. Thunberg az új biztosi kollégium egyik ülésére is meghívást kapott még márciusban, a pandémia európai berobbanása előtt.

A svéd tinédzser nevéhez köthető a Fridays for Future (Péntekek a jövőért) világméretű mozgalom, amely keretében a fiatalok – még a járvány előtt – a saját jövőjükért tüntettek az iskolai órák idején.

Thunberget főleg a politikai spektrum balliberális oldalán bálványozzák, így a jobboldalról és konzervatív közéleti szereplőktől az utóbbi időben több alkalommal is megkapta, hogy valóban az iskolapadban lenne a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!