Jogtiprás, rombolás, gyilkolás

2020.01.17. 17:01

Világszerte egyre nagyobb méreteket ölt a keresztényüldözés

Elkészült a Portes Ouvertes francia evangélikus egyesület legfrissebb jelentése, amelyből kiderül, hogy évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallása miatt. 2019-ben naponta nyolc keresztény esett áldozatul az ellenük irányuló támadásoknak, és egyre több templomot zárnak be vagy rongálnak meg.

(EDITOR'S NOTE: Graphic Content) Bodies of the dead ,killed in the bomb explosion are laid out in front of St. Anthony's Church to be identified by family members in Colombo, Sri Lanka, on April 21, 2019. - A series of eight devastating bomb blasts ripped through high-end hotels and churches holding Easter services in Sri Lanka on April 21, killing at least 207 people, including dozens of foreigners.

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Nicky Woo

A kereszténység már évek óta vezeti az üldözött vallások listáját a nagyvilágban, sőt évről évre egyre nagyobb arányban előzi meg a többit – írja a Portes Ouvertes (Nyitott Kapuk) francia evangélikus egyesület adataira hivatkozva a V4NA nemzetközi hírügynökség. A szervezet minden évben statisztikát készít a vallásuk miatt bántalmazott hívekről, és a számadatokból kiderül, hogy a kereszténység magasan a legüldözöttebb vallás, évről évre egyre több, sok esetben halálos támadás éri követőit.

A Portes Ouvertes adatai szerint 2018-ban világszerte 245 millió keresztényt üldöztek a hite miatt, közülük 4305 főt megöltek, 3150 főt pedig bebörtönöztek. A most elkészült jelentésből kiderül, hogy

a 2019-es év még nehezebb volt a keresztények számára, tavaly ugyanis több mint 260 millió hívőt érintett a keresztényüldözés, azaz minden nyolc keresztény hívőből egyet.

Drasztikusan megnőtt az egyházak ellen elkövetett erőszak mértéke is, 2019-ben világszerte 9488 támadás történt a keresztény istentiszteleti helyek és vallási intézmények ellen, szemben a 2018-ban történt 1847 esettel. Ez tehát az előző évben történt eseteknek több mint ötszöröse.

A legtöbb incidens Kínában történt, ahol 5576 egyházi létesítményt korlátoztak, zártak be vagy pusztítottak el egy új törvény alapján, mintegy ezer embert pedig bebörtönöztek. Angolában sem sokkal jobb a helyzet, ott ugyanis egy kormányhatározat értelmében 2000 templomot zártak be.

A támadók elsősorban a hatalmi pozícióban lévő keresztényeket célozzák meg és fenyegetik, bebörtönzik vagy meggyilkolják őket, de sok esetben hétköznapi emberek esnek áldozatul. A legfrissebb adatok szerint 2019-ben világszerte 3711 embert bebörtönöztek, 2983 keresztényt pedig meggyilkoltak a vallása miatt, ami azt jelenti, hogy naponta nyolc ember esett áldozatul a keresztényüldözésnek.

A legtöbb halálos áldozat Afrikában volt: Nigériában 1350, a Közép-afrikai Köztársaságban pedig 924 fő vesztette életét az őket ért vallási indíttatású támadásokban.

A keresztényüldözésnek két formáját határozzák meg, az első a fizikai erőszak alkalmazása, a második pedig a folyamatos elnyomás, amellyel a keresztény hívőknek nap mint nap szembe kell nézni:

Kínában például 18 éves kor alatt nem lehet belépni egyetlen egyházi épületbe sem.

A 2019-es adatok alapján összeállított listán Észak-Korea végzett az első helyen. Itt már egy Biblia birtoklásáért is koncentrációs táborba viszik az embert. A második helyen Afganisztán áll, ahol a saját családtagjai hajtják végre a halálbüntetést azon, aki megkeresztelkedik. A lista harmadik helyezettje Szomália, itt az al-Shabaab terroristacsoport elkapja és megöli azokat, akikről azt gyanítják, hogy keresztény vallásúak.

A tavalyi év adatai alapján most először került be Algéria a keresztényeket leginkább üldöző húsz ország közé, és a frankofón afrikai országok közül is egyre több szerepel a listán, például Burkina Faso, Nigéria és Kamerun, ahol egyre több iszlamista terrorcsoport tartózkodik. A helyzet az iszlám terjedésével csak súlyosbodik.

Borítókép: A Srí Lanka-i Colombóban a Szent Antal-templom ellen elkövetett 2019. április 21-i terrortámadás áldozatai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!