Ország-világ

2021.06.22. 06:23

Veszélyes a sportot a politikával keverni

Vannak, akiket zavar, hogy hazánk az egyetlen rendező ország, ahol telt házas Eb-meccseket rendeznek – mondta Kovács Zoltán, miután a Deutsche Welle a magyar szurkolókat nácizmussal, a kormányt pedig LMBTQ-ellenes törvény elfogadásával vádolta. Az államtitkár szerint a német baloldali erők egyértelműen Magyarország elleni kampányt folytatnak.

Budapest, 2021. június 19. A magyar szurkolók ünnepelnek, miután a válogatott 1-1-es döntetlent játszott a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában rendezett Magyarország - Franciaország mérkõzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. MTI/AP/EPA/Pool/Illyés Tibor

Forrás: MTI / AP / EPA / Pool

Fotó: Illyés Tibor

„Pontosan tudjuk, hogy mit csinál a – magyar nyelvű tartalmakat is megjelentető – Deutsche Welle hazánkkal kapcsolatban.

Azért járnak Magyarországra, hogy a legnegatívabb témákat taglalják”

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kovács Zoltán annak kapcsán, hogy a német médium szélsőjobboldalinak, neonácinak nevezte a válogatott mérkőzésein a szurkolást szervező Carpathian Brigade szurkolói csoportot, valamint arról írt, hogy hazánkban LMBTQ-ellenes jogszabályt fogadtak el.

„Magyarország az egyetlen olyan rendező ország, ahol telt házas mérkőzéseket tartanak, és vannak, akiket ez zavar. Az első beszámolók a budapesti meccsekről még mind a fantasztikus hangulatot emelték ki és azt, hogy milyen kulturált és sportszerű hangulatban zajlottak a mérkőzések. A második hullámban aztán már arról írtak, milyen problémák vetődtek fel. Ez egy konstruált és tudatosan terjesztett hangulatkeltés Magyarországgal szemben” – vélekedett a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

A Deutsche Welle cikkében kitérnek arra is, hogy a müncheni városi tanács arra kérte a polgármestert, szivárványszínű megvilágítást kapjon az Allianz Arena a magyar–német Eb-mérkőzés alatt, mert a testület szerint nemrég olyan jogszabályt fogadtak el hazánkban, ami „a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogfosztásának új mélypontját jelentette”.

„A pedofília elleni törvény kapcsán is arra törekszenek, hogy bizonyítsák, hazánk egy szélsőséges, nem európai ország” – mondta erről Kovács Zoltán, aki szerint a német politika mindig meg akar felelni annak a már-már diktatórikussá váló nyilvánosságnak, amit Németországban a média kialakított. „Ott eltérni attól, amit a sajtó mond, egyenlő a politikai öngyilkossággal” – vélekedett az államtitkár.

„Soha senki nem olvassa el a törvényeinket, a valódi tartalom nem számít. Ez történik most Németországban is, ahol el sem olvasták a pedofíliaellenes törvényt. A német baloldali erők teljesen egyértelműen egy Magyarország elleni kampányra használják mindazt, aminek a pontos tartalmával nincsenek is tisztában”

– húzta alá a kormánypárti politikus, aki szerint ha a müncheni városi tanácsosok ismernék a szóban forgó jogszabályt, akkor tudnák, hogy az senkinek a jogfosztását nem jelenti, hiszen csak arról szól, hogy a 18 év alatti gyermekek szexuális nevelése a szülők felelősségi körébe tartozik.

„Felnőttként, 18 év felett mindenki úgy él hazánkban, ahogy szeretne, soha semmilyen jogot nem vontunk el egyetlen szexuális vagy egyéb kisebbségtől sem”

– emlékeztetett rá Kovács Zoltán.

A tervezett szivárványszínű kivilágításról nyilatkozott tegnap a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós országok külügyminisztereinek találkozóján. Szijjártó Péter azt mondta, a sportnak és a politikának az összekeverése rendkívül káros, ezt történelmi tapasztalatok is tanúsítják. „Ha valakik, akkor a németek ezt biztosan jól tudják” – tette hozzá.

Nem volt rasszista hang

„Hogy hallottunk-e rasszista hangokat? Egyáltalán nem. Paul Pogba és N’Golo Kanté sem panaszkodott rá” – ezt mondta a francia labdarúgó-válogatott tegnapi sajtótájékoztatóján Lucas Digne a szombati Franciaország–Magyarország mérkőzésről. Az Everton 27 éves hátvédje mindezt azt követően hozta szóba, hogy az UEFA vizsgálatot indított az Eb-meccs után, miután diszkriminatív szurkolói gesztusokról kaptak jelentést.

Borítókép: A magyar szurkolók ünnepelnek, miután a válogatott 1–1-es döntetlent játszott a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában rendezett Magyarország–Franciaország-mérkőzésen a Puskás Arénában, 2021. június 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!