Afgán erőszaktevő

2018.09.13. 11:02

Vegyesen jellemzi a mértéktartás és a szenvedély olvasóinkat

A migránsbűnözés kérdése az egész magyar társadalmat foglalkoztatja, s olvasóink úgy érzik, hogy ebben az ügyben Budapesten is, s kinek-kinek a saját településén is összmagyar érdekeket követve kell viselkednie és gondolkodnia. 

Forrás: Origo/Police.hu

Magunk is kíváncsiak voltunk, milyen reflexet vált ki olvasóinkból az a kérdés, amelyet az egész országot felkavaró szexuális visszaélés, a Budapesten több magyar nővel erőszakoskodó afgán migráns ügyében tettünk fel.

Jogos volt a kíváncsiság, mert ennél több indulatot kiváltó, s ennél megosztóbb kérdés kevés van ma a közéletben. Nos, a lehetséges válaszok közül kettő igen szoros versenyben állt, s a végén hajszállal ugyan, de az a mértéktartó, szinte lakonikus ténymegállapítás lett az első 36 százalékkal, amely szerint csak idő kérdése volt, hogy mikor ér utol minket a migránsbűnözés.

Érdekes lehet belegondolni, hogy ennek a válasznak a támogatói vajon mennyire hevesen tiltakoznak a jelenség ellen – mert pusztán logikailag maga a ténymegállapítás még nem jelenti azt, hogy ezt a helyzetet el kell fogadni, ebbe bele kell törődni. Mi a magunk részéről őszintén reméljük, hogy a tények megállapítása mögött nem valamiféle szomorú beletörődés munkál. Ezzel együtt nehéz nem észrevenni, hogy

azok, akik szenvedélyesen szembeszegülnek azzal, hogy a migránsok által elkövetett szexuális visszaélések a hétköznapi életünk részeivé váljanak, igenis megkapták azt a válaszlehetőséget, amelyikre voksolva kellő vehemenciával fogalmazhatták meg az álláspontjukat. Nevezetesen azt, hogy az erőszaktevőt – akiről azóta újabb szexuális visszaélések is kiderültek – el kell fogni, s azonnal ki kell utasítani az országból.

Ennek a válasznak a szavazótábora 34 százalékot tett ki, s nekik egyelőre várakozó álláspontot kell elfoglalniuk, tekintettel arra, hogy a gyanúsított migránst elfogták ugyan, de egyelőre Ausztriában van kiadatási őrizetben.

A harmadik helyezést azoknak az olvasóinknak a válasza érte el 26 százalékkal, akik úgy érezték, ezek a nagy figyelmet kiváltó, s a tömegekben az indulatokat is erősen felkavaró ügyek a leginkább azért veszélyesek, mert az előítéletes gondolkodást erősítik.

Ez a társadalom lelki egészségét szem előtt tartó reflex feltétlenül tiszteletre méltó, miközben az sem hagyható figyelmen kívül, hogy jó esetben az előítélet is lehet jó eséllyel megalapozottnak tekinthető ítélet, ami egyszersmind egy egészséges önvédelmi reflex kiváltója, s ez az immunreakció megint csak egy társadalom mentális állapotát védheti. Ebben a kérdésben nekünk nem tisztünk állást foglalni, annyi viszont megjegyzendő, hogy olvasóink a konkrét esetet valóban elég jelentős számban az előítéletes gondolkodás számára muníciót szolgáltató eseménynek tekintik, s ezért mindenkit óvatosságra intenek.

Nagyon jó érzéssel töltött el bennünket az is, hogy alig volt szavazótábora annak a válaszlehetőségnek, amelyik mögött a főváros és a vidék lehetséges szembenállása jelent volna meg azzal, hogy hadd legyen ez csak a főváros problémája, amíg az országunkban időző migránsok valóban inkább Budapesten csoportosulnak.

Ezt a választ mindössze 4 százaléknyian érezték a magukénak, ami annyit jelent, hogy olvasóink alig mutatkoztak partnernek ebben a gondolatmenetben. Ez annyit jelent, hogy ez a kérdés az egész magyar társadalmat foglalkoztatja, s olvasóink úgy érzik, hogy ebben az ügyben Budapesten is, s kinek-kinek a saját településén is összmagyar érdekeket követve kell viselkednie és gondolkodnia.

A válaszokból kivehető sok-sok tanulság közül szerintünk pedig talán ez lehet az egyik legfontosabb.

[eweb-voting id="1185154"]

Borítókép: A rendőrség által közreadott fotó a gyanúsítottról

Origo/Police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!