Jemeni polgárháború

2020.09.23. 19:07

Vége szakadhat az ENSZ segélyprogramjainak pénzhiány miatt

A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá.

Vége szakadhat az ENSZ jemeni segélyprogramjainak pénzhiány miatt, dacára az országot sújtó humanitárius válságnak – közölte a világszervezet szerdán.

A tizenöt legfontosabb ENSZ-segélyprogramot már csökkentették vagy leállították, további harminc program sorsáról pedig az elkövetkező hetekben döntenek, amennyiben nem jut pótlólagos forrásokhoz a világszervezet, amely szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget a konfliktus sújtotta ország lakóival.

„Ez egy lehetetlen helyzet” – jelentette ki Lise Grande, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora. Hangsúlyozta, hogy Jemen a világ legsúlyosabb humanitárius válságán megy keresztül, de hiányoznak az eszközök a szenvedő emberek megsegítésére, akik támogatás hiányában meg fognak halni.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá. A lakosság mintegy 80 százaléka, vagyis több mint 24 millió ember szorul valamilyen formában humanitárius segélyre.

A helyzetet súlyosbítja a koronavírus-járvány.

Az ENSZ szerint a humanitárius partnerszervezetek április és augusztus között kénytelenek voltak az élelmiszerelosztást csökkenteni.

Az idén a világszervezet a segélyezéshez szükséges 3,2 milliárd dollár (1000 milliárd forint) alig harmadát kapta meg az adományozóktól.

Az Élelmezési Világszervezet (WFP) szerint jelenleg a helyzet súlyosabb, mint az eddigi mélyponton, 2018-ban volt.

„A jemeni válság ember alkotta krízis, amelyre ember alkotta gyógyír van. Hozzáférés, pénzügyi támogatás és végtére békére van szükség” – jelentette ki David Beasley, a WFP főigazgatója.

„Jement 2018-ban meg tudtuk óvni egy éhínségtől. Ezt ismét megtehetjük, ha megkapjuk ehhez az eszközöket és a hozzáférést” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!