Járvány

2020.05.07. 20:16

Varga Judit: az EB hosszabbítsa meg az aláírásgyűjtés határidejét!

Ugyanis a koronavírus-járvány miatti utazási és kijárási korlátozások miatt lehetetlenné vált időben teljesíteni a kritériumokat.

„Maroknyi székely... Ha az Európai Bizottság számára valóban fontos az európai polgárok véleménye és valóban hasznos eszköznek tartja az európai polgári kezdeményezést a polgárok bevonására az uniós jogalkotásba, akkor nem tehet mást mint hogy meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének ma lejáró határidejét” – írta Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán csütörtökön.

„Ugyan a szükséges 1 millió aláírás az utolsó napok hihetetlen összefogásának köszönhetően bőven összegyűlik, de a másik kritérium – miszerint legalább 7 tagállamban el kell érni az előírt számú aláírást – határidőre történő teljesítése a koronavírus járvány miatti utazási és kijárási korlátozások miatt lehetetlenné vált” – tette hozzá.

„Tudomásom szerint a szervezők már hivatalosan is kérvényezték a határidő meghosszabbítását a Bizottságnál vis maior helyzetre hivatkozva és a hírek szerint jövő hétre várható döntés ez ügyben. A helyzet véleményem szerint egyértelmű és látva az utolsó napok lendületét, várhatóan nem is fog gondot okozni a kezdeményezőknek, hogy egy pár hónappal kitolt határidő mellett sikerre vigyék a kezdeményezést” – írta.

„Amennyiben az Európai Bizottság méltányosan bírálja el a szervezők hosszabbítás iránti kérelmét, úgy talán részben jóvá teheti azt, hogy korábban évekig akadályozta a kezdeményezést. Talán sokan nem tudják, hogy a szervezők hat év pereskedés után győztek másodfokon az Európai Bíróságon az Európai Bizottság ellen, amely nem akart zöld utat engedni a székelyek kezdeményezésének... Köszönet sokak kitartásáért és a hihetetlen összefogásért!” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!