Ország-világ

2021.02.15. 06:24

Valódi alternatíva felmutatása helyett csak hergel az ellenzék

A magyarországi baloldal részéről tapasztalható gyűlöletkeltés oka – amely a nemrég indított plakátkampányon is tetten érhető –, hogy a hatpárti szivárványkoalíció kormányzásképtelen, így valódi alternatíva felmutatásával nem tudnak kampányolni, csupán a választópolgárok hergelésével – fejtette ki Deák Dániel politikai elemző.

A baloldali városvezetők folyamatosan félrevezetik a közvéleményt az általuk vezetett települések anyagi helyzetével kapcsolatban, azonban a mesterségesen kialakított áldozati szerep mögött egyértelműen pártpolitikai célok húzódnak meg – jelentette ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Deák Dániel, aki szerint jó példa erre, hogy

a balliberális politikusok egymásnak ellentmondóan, összevissza beszélnek,

illetve az, hogy Márki-Zay Péter már tavaly tavasszal azzal riogatott, hogy 2020 augusztusára csődbe mehet Hódmezővásárhely. Ez azóta sem történt meg, továbbra is működőképes a csongrádi város.

Deák Dániel úgy véli, hasonló ijesztgetésnek vagyunk szemtanúi Budapesten is, ahol Karácsony Gergely helyettese novemberi fizetésképtelenségről beszélt, míg a főpolgármester szerint megoldott a főváros idei finanszírozása.

A tények ráadásul rendre cáfolják az ellenzéki politikusokat, hiszen az idei költségvetésben lényegesen több forrást kapnak az önkormányzatok, mint 2020-ban, a várható gazdasági növekedésnek köszönhetően pedig a települések iparűzésiadó-bevétele is nőni fog

– mutat rá a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Ugyancsak hitelteleníti a baloldali panaszáradatot az a plakátkampány, amelyet Karácsony Gergelyék indítottak a fővárosban több tíz millió forintból, hiszen miközben arról panaszkodnak, hogy nincs pénze a fővárosnak, rengeteg pénzt költenek el a pártpolitikai célú kampányukra.

Mint Deák Dániel fogalmazott, ezek a plakátok, illetve a kampánnyal összefüggő szórólapok már a 2022-es választásról szólnak, Karácsony Gergely így igyekszik hergelni és mozgósítani az ellenzéki szavazókat.

Erre a gyűlöletkeltésre azért van szüksége a baloldali politikusoknak, mert a hatpárti szivárványkoalíció kormányzásképtelen, így valódi alternatíva felmutatásával nem tudnak kampányolni, csak a választópolgárok hergelésével.

Ezzel akarják elfedni, hogy nincs víziójuk, márpedig közös értékalap nélkül csak ideig-óráig tud működni egy ilyen koalíció – hangsúlyozta az elemző.

Az elemző kifejtette: a történelmi tapasztalat is azt mutatja, hogy Európában sehol sem működnek az ilyen sokpárti koalíciók, mindenhol politikai instabilitást eredményeznek.

Nem véletlen, hogy csak az elmúlt hetekben két többpárti koalíció is megbukott Európában – Hollandiában és Olaszországban –, ráadásul a közeljövőben a szlovák négypárti koalíció idő előtti bukására is számítani lehet

– hívta fel a figyelmet rá Deák Dániel.

Emellett a magyar történelmi múlt is bizonyítja, hogy a koalíciós kormányzások instabilitást és kormányzásképtelenséget eredményeznek, ez volt a helyzet a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-kormányok, illetve a dualizmus idején is, miután 1906-ban kormányra jutott a habarékellenzék, majd rövid időn belül összevesztek és kudarcot vallottak – emlékeztet a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!