Ország-világ

2021.11.12. 06:26

Útnak indította a kincstár a nyugdíjasoknak címzett tízezreket

A mai napon megérkezik a bankszámlákra a nyugdíjprémium és a kiegészítő nyugdíjemelés, a postások a következő napokban még sok jogosultnál kopogtatnak.

Budapest, 2020. november 24. Idõs vásárlók pakolnak autójuk csomagtartójába egy üzlet elõtt az I. kerületi Mészáros utcában 2020. november 24-én. A koronavírus-járvány lassítását és az idõsek védelmét szolgáló intézkedés értelmében a kormány elfogadta az Idõsek Tanácsa javaslatát, így ettõl a naptól hétköznapokon a 9.00 óra és 11.00 óra közötti, hétvégén a 8.00 óra és 10.00 óra közötti idõszakban vásárlási idõsávot kapnak az idõsek. Ebben az idõintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A következő hetekben minden eddiginél nagyobb összegű nyugdíjpré­miumot kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

A megszokott nyugdíjhoz képest tehát mindenki – átlagnyugdíj esetén is – körülbelül százezer forinttal nagyobb összeget kap, mert a maximum nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium mellett megérkezik a kiegészítő nyugdíjemelés is

– erről írt tegnap közösségi oldalán a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra közölte: a nyugdíjprémiumot tegnap kezdték el kézbesíteni a postások, és a hónap végéig mindenki megkapja személyesen vagy a bankszámlájára. „A kormány számára fontosak azok, akik felépítették ezt az országot” – zárta sorait a kormányszóvivő.

A juttatás törvénybe iktatása óta az állam idén negyedik alkalommal fizet nyugdíjprémiumot a jogosultaknak.

Az első folyósításra 2017-ben került sor, majd a következő két esztendőben is érkezett ilyen címen pénz az idősekhez. Tavaly a koronavírus-válság idehaza is gazdasági visszaesést okozott, nyugdíjprémium pedig a törvény szerint csak akkor jár, ha a gazdaság bővülése eléri a 3,5 százalékot. Az idei kifizetés ugyanakkor különlegesnek nevezhető – erről beszélt nemrégiben a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András elmondta: a gazdaság jó teljesítménye miatt döntött úgy a kormány, hogy minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy egységesen nyolcvanezer forintot kap pré­mium címén. A lépés annyiban rendkívüli, hogy a törvény szerint ennél nagyobb összeget az állam nyugdíjprémium címén nem folyósíthat a jogosultaknak.

S annyiban is különleges a mostani helyzet – folytatta –, hogy a jogszabály alapján több mint négyszázezer embernek kisebb összeg járt volna. A gazdaság teljesítményéből azonban, ha lehet, mindenkinek részesülnie kell, ezért valamennyi nyugdíjas a legmagasabb összeget kapja.

A pénzügyi tárca számításai szerint novemberben összesen 250 milliárd forintot folyósít az államkincstár az időseknek a szokásos nyugellátáson felül. Az összegből hozzávetőleg kétszázmilliárd forintot tesz ki a nyugdíjprémium, a fennmaradó summát pedig a kiegészítő nyugdíjemelés adja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!