megvan a döntés

2019.07.02. 20:24

Orbán Viktor és a V4-ek győzelme: Ursula von der Leyent jelölik a Bizottság elnökének

Donald Tusk bejelentette, hogy az Európai Tanács ülésén megszületett az egyezség. Az EU-országok vezetői elfogadták, hogy Ursula von der Leyen legyen a jelölt a Bizottság élére, és a korábban előterjesztett csomagban szereplő neveket fogadták el a többi posztra is.

Berlin, 2019. július 2. 2017. augusztus 2-án Berlinben készített kép Ursula von der Leyen német védelmi miniszterrõl. Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának résztvevõi 2019. július 2-án Ursula von der Leyent jelölték az Európai Bizottság elnöki tisztségére. MTI/AP/Markus Schreiber

Forrás: MTI / AP

Fotó: Markus Schreiber

Az Európai Tanács megállapodása szerint a Bizottság elnökének a német néppárti Ursula von der Leyent javasolják – írja az Origo.

Az Európai Tanács elnökének a belga liberális miniszterelnököt, Charles Michelt választották, a külügyi főképviselőségre a spanyol szociáldemokrata Josep Borell a jelölt, az Európai Központi Bank elnöki pozíciójára pedig a francia Christine Lagarde.

A megállapodás Orbán Viktor és a V4-ek óriási sikere.

A visegrádi országok vezetői ugyanis Manfred Weber után a háromnapos csúcstalálkozón Frans Timmermanst is megbuktatták. A V4-ek javasolták először Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek, és olyan csomagot tettek az unió asztalára, amit aztán egyre több állam elfogadott, végül Angela Merkel német kancellár is elfogadta. A Soros-hálózat az utolsó percekben még ellentámadásba lendült, megpróbálták Timmermans jelöltségét keresztülvinni, de olyan nagy volt már az egyetértés a Tanácsban, hogy nem sikerült az akciójuk.

Angela Merkelnek a német szociáldemokratákat nem sikerült meggyőznie, ezért tartózkodott a szavazáson

- ezt a német koalíciós szerződés írja elő számára, ha az egyik koalíciós partner nem ért egyet, akkor a kormánynak tartózkodnia kell – minden más ország vezetője megszavazta a javaslatot, köztük a szocialista miniszterelnökök is.

Így az a szokatlan helyzet állt elő, hogy az Európai Tanács jelöltje egy olyan – egyébként német – politikus, akit a német kancellár nem szavazott meg. Ez is mutatja, milyen óriási sikert ért el Orbán Viktor a V4-országok miniszterelnökeivel együtt.

Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke azt mondta a Spiegelnek:

„Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme, hogy Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság elnöke.”

Nyilatkozata szerint egyértelműen Orbán Viktor akadályozta meg, hogy Frans Timmermans legyen a bizottsági elnök. Manfred Weber pedig a Politico információi szerint azt mondta:

„Macron és Orbán megölte a Spitzenkandidat-folyamatot.”

Az Európai Néppárt szóvivője bejelentette, hogy az EPP támogatja a javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!