válsághelyzet

2019.01.19. 07:53

Üres címlappal jelent meg Nicaragua legolvasottabb lapja

Az ország legrégebbi újságja az ellen tiltakozott, hogy állítása szerint Daniel Ortega elnök kormányzata szeptember óta visszatartja a nyomtatott sajtó működéséhez szükséges festéket, papírt és egyéb anyagokat.

Pénteki vezércikkében a La Prensa a következő kérdést tette fel: „Elképzelted valaha is, hogy információk nélkül kelljen élned?”

„Nem tudjuk, hogy meddig tudjuk fenntartani a hírlap nyomtatását. Esetleg további két hónapig, vagy talán csak holnapig” – közölte Jaime Chamorro, a La Prensa igazgatója a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva.

A La Prensa azt állítja, hogy a nicaraguai vámhatóság, kormányzati utasításra, visszatartja a működéséhez szükséges importált anyagokat, megtorlásul a lap kormánykritikus tudósítása miatt.

Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Az országban április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. A tüntetők az elnök távozását követelik.

Ortega, az egykori gerillavezér, korábban 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.

Nicaraguai és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 325 és 545 között van a zavargások halálos áldozatainak a száma, miközben több mint ötszáz embert őrizetbe vettek a hatóságok.

Jogvédők és független sajtóorgánumok emellett azzal is vádolják az Ortega-kormányzatot, hogy korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát a közép-amerikai államban. Információik szerint eddig négy rádió adó és egy televízió volt kénytelen beszüntetni adását, miközben több tucat újságírót vertek, vagy fenyegettek meg az országban.

Ortega elnök kormányzata ugyanakkor váltig állítja, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartják az országban, s azt veti az ellenzék szemére, hogy puccsal készül megdönteni hatalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!