perújrafelvétel

2021.02.05. 16:35

Újratárgyalják Montenegróban az öt évvel ezelőtti puccskísérlet ügyét

A 13 vádlottat együttvéve több mint 69 év börtönbüntetésre ítélték akkor.

Megszüntette az elsőfokú döntést, és újratárgyalást rendelt el a 2016-os montenegrói puccskísérlet ügyében a fellebbviteli bíróság pénteken – közölte a montenegrói közszolgálati televízió.

A podgoricai bíróság a 2019-es elsőfokú ítéletében kimondta: a bűnszövetkezet minden tagjának előre kijelölt feladata és szerepe volt, a csoport készen állt arra, hogy erőszakot és megfélemlítést alkalmazzon, s mindannyian beszámíthatóak voltak, valamint tisztában voltak terveik súlyával, és készen álltak végrehajtani azokat, tudván, hogy tettük jogellenes.

A vádlottak között két orosz állampolgár, két akkori montenegrói ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője, valamint további kilenc szerb állampolgár volt. A vádirat szerint a bűnszövetkezet állami intézményekre akart támadni a 2016. októberi parlamenti választás napján, és merényletet akart elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttasson hatalomra, megakadályozva ezzel az Adria-parti állam NATO-csatlakozását.

A 13 vádlottat együttvéve több mint 69 év börtönbüntetésre ítélték akkor.

Az ügy újratárgyalásáról hozott, pénteken bejelentett döntést azzal indokolták, hogy az elsőfokú tárgyaláson és az ítélet meghozatalakor számos mulasztás történt, amely miatt nem lehet elfogadni a bíróság ítéletét.

A fellebbviteli bíróság döntése néhány hónappal azt követően született, hogy a tavaly augusztus végi parlamenti választást szerb- és oroszbarát pártok nyerték meg. A két elítélt ellenzéki képviselő pártja most a kormánykoalíció részét képezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!