Nyolc év után

2019.05.16. 19:40

Újra indít járatokat Szíriába az iraki légitársaság

A szíriai konfliktus 2011. évi kezdete óta először ismét indít járatokat Damaszkuszba az Iraqi Airways iraki nemzeti légitársaság.

Szombattól az Iraqi Airways ismét üzemeltet heti egy járatot Bagdad és a szíriai főváros között – közölte Lajsz er-Rubaje szóvivő, aki fontos fejleménynek nevezte a járatok újraindítását a két szomszédos ország közötti gazdasági kapcsolatok és a „szíriai iraki közösség” létszáma miatt. A bejelentést a szíriai közlekedési minisztérium Facebook-oldalán üdvözölte.

Az Iraqi Airways utolsó damaszkuszi járata 2011 decemberében szállt fel, amikor Szíriában már dúlt a háború. A nemzetközi légitársaságok többsége is felfüggesztette szíriai járatait és el kellett kerülniük a szíriai terület feletti átrepülést.

A szíriai konfliktusnak több mint 370 ezer halottja van. Az elmúlt években csökkent a harcok hevessége, miután Bassád el-Aszád elnök rendszere orosz támogatással visszavette az ellenőrzést az ország területének legnagyobb része felett.

Damaszkusz áprilisban jelentette be, hogy ismét engedélyezi a légtérhasználatot a Qatar Airways számára.

A véres háborúvá fajult konfliktus miatt az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát. Azóta az enyhülés jelei tapasztalhatók az elmúlt hónapokban a térség egyes államaival.

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein ismét megnyitotta damaszkuszi nagykövetségét. Januárban Jordánia döntött ügyvivő kinevezéséről a szíriai fővárosba. Októberben Ammán megnyitotta a Szíria és a térség közötti kereskedelemben kulcsfontosságú határátkelőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!