félszáz holttest

2019.02.13. 07:01

Újabb tömegsírra leltek Mexikóban

További ötven, titokban elhantolt holttest megtalálását jelentették be a nyugat-mexikói Colima állam hatóságai kedden, egy héttel azután, hogy másik 19 holttestre bukkantak ugyanazon a területen.

Az állam ügyészségének nyilatkozata szerint az összesen 69 holttestet 49 jeltelen sírgödörből emelték ki Tecomán város Santa Rosa nevű környékén.

A szakértők a holttestek genetikai tesztekkel történő azonosításával próbálkoznak. Megállapításuk szerint egy részüket több mint öt éve hantolták el.

A Csendes-óceán partvidékén elterülő, kicsiny szövetségi államot évek óta fokozódó erőszakhullám sújtja. Mexikón belül tavaly Colima államban volt a legmagasabb a gyilkosságok népességszámra vetített aránya – 100 ezer lakosra 87,5 eset jutott.

A Manzanillo kikötőjétől 85 kilométerre délkeletre fekvő Tecomán a drogkereskedelem stratégiai átrakodó helye. Ide érkeznek Ázsiából a szintetikus kábítószerek előállításához használt vegyi anyagok, s a piac ellenőrzéséért brutális összecsapások zajlanak a rivális drogkartellek között.

Mexikó egészében tavaly hivatalos adatok szerint mintegy 33 ezer 300 gyilkosság történt, 15,5 százalékkal több, mint az előző évben. Ezenkívül 40 ezer embert eltűnését regisztrálták a latin-amerikai országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!