valós veszély

2018.08.05. 11:29

Újabb medvetámadás történt Tusnádfürdőn

Újabb medvetámadás történt vasárnap reggel a székelyföldi Tusnádfürdőn, két ember kórházba került, egyikük műtéti beavatkozásra szorul.

A szekelyhon.ro portál közlése szerint egy medve megtámadta a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat 28 éves tagját, aki a vasútállomás irányába haladt. Az áldozat segítségére siető 27 éves férfit ugyancsak megtámadta a medve. A két fiatalt a mentőszolgálat a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállította.

Az ügyeletes sebészorvos szerint a barátján segíteni próbáló férfinak mély sebei vannak, műteni kell:

a medve gyakorlatilag kiharapott egy darabot a bal mellkasából.

A másik áldozatnak a vállán és a fülén vannak sérülései, őt a fertőző részlegre utalták.

A Hargita megyei csendőrség vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: vasárnap reggel a 112-es segélyhívószámon jelezték, hogy két medvebocs az állomás melletti szeméttárolóba szorult, de amire a csendőrök kiértek, egy helyi lakos már kiengedte a bocsokat, azok anyjukkal együtt visszatértek az erdőbe.

A csendőrparancsnok szerint nem kizárt, hogy a bocsok miatt ideges anyamedve támadott a két férfira.

Az újabb tusnádfürdői medvetámadásról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is beszámolt közösségi oldalán.

Szerinte ez az eset is a bukaresti kormány „tehetetlenségét és nemtörődömségét” mutatja, hiszen kizárólag a környezetvédelmi minisztérium hozhatna ilyen esetben azonnali beavatkozási döntést a veszélyes vadállat eltávolításáról. A tárcánál azonban „a struccpolitika még mindig erősebb, mint a Hargita megyei, a székelyföldi emberek életének a védelme (.), ezért szenvednek emberek,

egy város közössége él rettegésben, és akiknek dönteniük kellene Bukarestben, gondolom, köszönik szépen és nyaralnak”

- állapította meg a Hargita megyei önkormányzat vezetője.

Felidézte: idén már négy embert támadott meg a medve a székelyföldi fürdővárosban, néhány napja pedig Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványának tusnádfürdői gyermekotthonába is betört egy medve: leszakított egy ajtót, és fagylaltot és zöldséget evett egy hűtőládából.

A lakosok petíciót intéztek a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben azt írták: veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin, ahová legalább húsz medve jár be rendszeresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!