feszültség

2018.10.26. 17:38

Újabb csőbombákra bukkantak Amerikában

Az elmúlt napokban ez már a sokadik eset.

Újabb csőbombákra bukkantak pénteken Egyesült Államokban, az egyiket Cory Booker New Jersey-i szenátornak, a másikat James Clappernek, a nemzeti hírszerzés volt igazgatójának címezték.

A levélbombák hasonlóak voltak az elmúlt napokban neves demokrata párti személyiségeknek – közöttük Barack Obama volt elnöknek, Joe Biden volt alelnöknek és Hillary Clinton volt elnökjelöltnek – küldött szerkezetekhez – közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Eddig 12 csőbombát találtak az Egyesült Államokban.

A Bookernek és Clappernek a CNN hírtelevízió címére feladott csomagokat egy manhattani belvárosi postahivatalban találtak meg. Egy hasonló csomagot szintén a CNN New York-i címére küldtek korábban John Brennannak, aki Obama idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője volt.

A rendvédelmi szervek nevük elhallgatását kérő vezetői elmondták az AP hírügynökségnek, hogy az időzítővel és elemmel ellátott szerkezetek nem a nyitáskor robbantak volna. Egy postai adatbázis szerint a levélbombák többségét Floridából adták postára – közöltek nyomozók.

A bombák címezettjei között volt Obama, Hillary Clinton, a CNN és Maxine Waters kaliforniai republikánus politikus, valamint Robert de Niro színész, valamennyien Donald Trump amerikai elnök heves bírálói.

Clapper hangsúlyozta, hogy nem feltételez semmilyen közvetlen kapcsolatot Trump beszédei és a csomagok között. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elnök a felelős az országban uralkodó „durva és kulturálatlan hangnemért”.

A csomagok országszerte feszültséget és aggodalmat váltottak ki, miközben a szavazók a november 6-i félidős választásra készüknek.

Donald Trump pénteken sajnálkozását fejezte ki, hogy a bomba-sztori nem előnyös a republikánusoknak a kongresszusi választások előtt, akik eddig jól szerepeltek a népszerűségi listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!