Életfogytiglanit is kaphat

2019.07.23. 12:23

Újabb bűncselekménnyel gyanúsítják a terrorizmus miatt eljárás alatt álló szírt

Emberiesség elleni bűncselekménnyel is meggyanúsította a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Haszan F.-et, aki ellen terrorizmus miatt indult eljárás – tudatta a Fővárosi Főügyészség közleményben kedden.

Az elmúlt hónapokban az ügyészek számos nyomozati cselekményt végeztek, egy részüket külföldön, például Máltán. Mindezek alapján a megalapozott gyanú tovább erősödött, az elkövetési idő pedig pontosabban körülhatárolhatóvá vált – közölte az ügyészség.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség Haszan F.-et a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján gyanúsítottként hallgatta ki emberiesség elleni bűncselekmény miatt is. Az ügyészek szerint

azzal gyanúsítható, hogy a lakosság elleni átfogó vagy módszeres támadás részeként mást személyi szabadságától megfosztott, vagy fogva tartását jogellenesen fenntartotta, illetve másnak súlyos testi vagy lelki sérelmet okozott.

Mindezért a törvény szerint tíz évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A 27 éves szír férfit a Fővárosi Nyomozó Ügyészség márciusban Magyarországon kitoloncolás során vette őrizetbe. A nemzetközi együttműködéssel folyó eljárás adatai szerint

Haszan F. az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagjaként 2016-ban a szíriai Homs városában bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából kivégezte egy a terrorszervezethez csatlakozást megtagadó ember mintegy 20 családtagját.

A férfi a gyanú szerint lefejezéssel végrehajtott emberölésekben is részt vett.

A férfi letartóztatását július 19-én hosszabbította meg a magyar bíróság. Indoklása szerint Haszan F. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016-ban Szíriában legalább 10 ember kivégezésében vett részt. Cselekménye többek között előre kitervelten, aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított terrorcselekmény bűntettének megállapítására alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!