terrortámadásra gyanakszanak

2019.03.18. 15:14

Még szabadlábon van a hollandiai lövöldöző

Három halottja és kilenc sebesültje van a hétfői utrecthi lövöldözésnek, amely egy villamoson zajlott – közölte a hollandiai város polgármestere a NOS holland közszolgálati média tájékoztatása szerint.

Utrecht, 2019. március 18. Rendõrök és mentõk az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A rendõrség szerint a lövöldözésben többen megsebesültek. MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Forrás: MTI / EPA / ANP

Fotó: Robin Van Lonkhuijsen

Jan van Zanen polgármester szerint az a legvalószínűbb, hogy a szökésben lévő gyanúsított, egy 37 éves török születésű férfi terrorista indíttatásból követte el tettét. Valószínűnek nevezte azt is, hogy egyelten elkövető volt, de nem zárta ki, hogy lehetnek társai.

A politikus közölte, hogy a kilenc sérültből háromnak súlyos az állapota.

Mark Rutte kormányfő válságtanácskozást hívott össze. Közölte, hogy mélyen megrázta az incidens, amely három nappal az 50 ember életét kioltó új-zélandi mészárlás után történt.

„Egy terrorcselekmény támadás a civilizációnk, a toleráns és nyitott társadalmunk ellen.

Erre csak egyetlen válasz van, az, hogy a jogállam és a demokrácia erősebb, mint a fanatizmus és az erőszak” – mondta sajtótájékoztatóján Rütte. „Nem engedünk az intoleranciának” – tette hozzá.

A rendőrség körözést adott ki a Törökországban született 37 éves Gokmen Tanis ellen.

Közzétették a fényképét is, és felszólították az embereket, hogy ne közelítsenek hozzá. Egyéb részleteket nem közöltek.

Az Algemeen Dagblad című lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a fegyveres egy nőre célzott a villamosban, majd rálőtt két másik utasra, akik segíteni akartak az asszonynak.

A repterek és a kormányzati épületek biztonságát megerősítették, és azt javasolták a helyi oktatási intézményeknek, hogy zárjanak be.

A 350 ezres lélekszámú város lakóit felszólították, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak – mondta el Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője.

Aalbersberg szerint rengeteg a bizonytalanság az eset körül, és a helyi hatóságok a tények megállapításán dolgoznak.

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége közölte, hogy

megerősítették az ellenőrzést a német-holland határon, erősítést vezényeltek a főbb autópályákhoz, valamint a kisebb határátkelőkhöz és vasútvonalakhoz.

Utrechtben és általában Hollandiában nem gyakoriak a lövöldözések.

Tavaly augusztusban egy németországi illetőségű, 19 éves afgán férfi két amerikai turistát késelt meg az amszterdami központi pályaudvaron.

Az Amszterdamtól 50 kilométerre délre és a német határtól 90 kilométerre fekvő város mintegy 353 ezer lakosával Hollandia negyedik legnagyobb városa. Száznegyvenkét-ezer utrechtinek bevándorlási háttere van, 49 ezren nyugati, 93 ezren pedig más országokból érkeztek. Hivatalos adatok szerint a történelmi egyetemi város lakosainak 60 százaléka magasan iskolázott rendelkezik, 20 százaléka pedig az egészségügyben dolgozik.

Borítókép: Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A rendőrség szerint a lövöldözésben többen megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!