Karácsonyig

2020.10.08. 09:38

Trump még idén kivonná Afganisztánból az ott állomásozó amerikai katonákat

Az Egyesült Államoknak már karácsonyra ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból – közölte Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szerda este, mindössze néhány órával azt követően, hogy Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentette, a jövő év elején 2500-ra csökkentik az afganisztáni haderő létszámát.

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók között februárban létrejött megállapodás értelmében az amerikai katonáknak 2021 májusáig el kellene hagyniuk a dél-ázsiai országot.

Washington júniusban 8600-ra csökkentette afganisztáni hadereje létszámát, amelyet novemberig 4500-ra terveznek levinni.

„Karácsonyra haza kellene hoznunk a még Afganisztánban szolgáló kis létszámú bátor férfiainkat és nőinket” – írta az elnök a Twitteren.

Szakemberek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy konkrét utasításról vagy csupán törekvésről van-e szó, a bejelentés azonban tovább gyengítheti az afgán kormány pozícióját a tálibokkal folytatott tárgyalásokon.

November 3-án lesz az amerikai elnökválasztás, és az újraválasztásra készülő Trump régóta hangoztatja, hogy le kell zárni „a nevetséges, vég nélküli háborúkat”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amit akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!