egyenjogúság

2018.01.26. 08:40

Trócsányi: a visegrádi országoknak hallatniuk kell a hangjukat az EU jövőjéről szóló vitában

A visegrádi országoknak hallatniuk kell a hangjukat az EU jövőjéről szóló vitában – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter, beszámolva az Európai Unió jövőjéről szóló, a franciaországi Nancyban tartott nemzetközi konferencián csütörtökön elhangzott felszólalásáról.

Forrás: mti

Tájékoztatása szerint a német, francia, olasz és brit előadók társaságában folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében kifejtette, hogy Európa csak erős nemzetekkel lehet sikeres. Magyarország olyan európai integráció sikerében érdekelt, amely tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti, alkotmányos identitását. Az Európai Uniónak biztosítania kell a tagállamok egyenjogúságát, elfogadhatatlan a kettős mérce alkalmazása. Törekedni kell az EU-s intézmények közötti egyensúly megvalósítására.

Magyarország nem támogatja a többsebességes Európa kialakítását – folytatta Trócsányi László. Fontosnak nevezte, hogy az európai intézmények tiszteletben tartsák a szubszidiaritás elvét, és hogy ne egy technokrata elit döntsön az állampolgárokat közvetlenül érintő kérdésekben.

A miniszter kiemelte a visegrádi országok közötti együttműködés jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy Közép-Európának meghatározó szerephez kell jutnia az Európai Unió jövőjével kapcsolatos vitában.

Borítókép: Trócsányi László igazságügyi miniszter egy sajtótájékoztatón 2017. június 14-én

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!