sokan ott is maradnak

2017.12.04. 19:34

Továbbra is mágnesként vonzza a menekülteket Németország

Több menedékjogi kérelmet bírálnak el ott, mint a többi EU-tagállamban együttvéve.

Az idei első fél évben több menedékjogi kérelmet bíráltak el, mint az Európai Unió (EU) összes többi tagországában együttvéve – írta a kedden a Die Welt című német lap az Európai Bizottság statisztikai szolgálata, az Eurostat adataira hivatkozva. A kimutatás alapján a január-júniusi időszakban Németországban 357 625 menedékjogi kérelmet bíráltak el, az EU többi 27 tagországában pedig 199 405-öt.

A Die Welt Németország marad Európa menedék-mágnese című összeállítása szerint szintén jellemző adat, hogy

a Németországba újonnan érkező menedékkérők száma meghaladja az Földközi-tengeren keresztül az EU-ba érkezők számát.

Az idén októberig 156 ezer menedékkérő érkezését regisztrálták a német hatóságok, míg a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint ugyanebben az időszakban 153 ezren értek partot a Földközi-tenger EU-s partvidékén.

Az eltérésnek az az oka, hogy sokan illegálisan, de továbbra is akadálytalanul továbbutaznak abba a tagállamba, ahol menedékjogi kérelmet kívánnak benyújtani, és ez a tagállam rendszerint Németország – írta a Die Welt, kiemelve, hogy

a menedékkérők a menekültügyi szigorítások ellenére változatlanul számíthatnak arra, hogy ha sikerül eljutniuk Németországba, akkor ott is maradhatnak.

Ezt jelzi, hogy 2016 elejétől 2017 szeptemberéig a német hatóságok elutasítottak 550 413 menedékjogi kérelmet, de csupán 122 103 ember távozott az országból önként vagy kitoloncolás révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!