nem bírnak vele

2019.01.10. 15:25

További fennakadásokat okoz a hó Németországban és Ausztriában

Százak rekedtek az autópályán szerda éjjel Németország déli részén a környéken tomboló hóvihar miatt. Az időjárás Ausztriában is további fennakadásokat okoz, Salzburg tartományban körülbelül 900 háztartás maradt áram nélkül, az ország egyes részein a közlekedés is akadozik – jelentették hírügynökségek csütörtökön.

Helyi hatóságok szerint Németország déli részén az útviszonyok miatt több kamion is megcsúszott, ami miatt szerda este mintegy 35 kilométer hosszú dugó alakult ki az Ulm és Nellingen közötti autópálya-szakaszon. A rendőrség a katasztrófavédelem dolgozóival és önkéntesekkel együttműködve igyekezett az utak megtisztításán, az autópályán rekedteket pedig ellátták ennivalóval és takarókkal. A hatalmas dugót csütörtök délelőttre sikerült felszabadítani.

A vasúti közlekedésben a vihar miatt a sínekre dőlt fák következtében voltak fennakadások, a fontosabb vonalak azonban akadálymentesek.

Az elmúlt napokban már több mint húsz centi hó esett, a helyi meteorológiai szolgálat szerint pedig a havazás előreláthatóan a jövő hét közepéig folytatódik. A környéken a legtöbb iskola zárva maradt, a hatóságok pedig lavinaveszélyre figyelmeztetnek.

Ausztria több alpesi térségében kihívást jelent a heves havazás a villamosenergia-hálózatok számára. A szabadban található vezetékekre ágak vagy egész fák eshetnek, amikor azok már nem bírják el a rájuk nehezedő hó tömegét. Salzburg tartományban csütörtökre virradó éjjel mintegy 900-ra emelkedett az áram nélkül maradt háztartások száma. Az áramellátás problémáit a hó súlya alatt derékba törő fák okozzák egyebek mellett a tartomány Flachgau körzetében. A helyi áramszolgáltató szóvivője azt közölte az APA hírügynökséggel, hogy a hibák elhárításán jelenleg több mint 200 szakember dolgozik, és létszámukat még tovább növelik.

Salzburg tartomány egyes részein, Golling-Abtenau és Werfen települések között csütörtökön átmenetileg leállt a vasúti közlekedés egy lavina miatt. Arról egyelőre nincs információ, hogy az érintett viszonylaton mikorra állhat helyre a vasúti közlekedés.

A tartományban csütörtökön 17 iskola zárva maradt, míg péntektől várhatóan 24 iskolában szünetel a tanítás a havazás miatt.

Ausztria Tirol tartományában csütörtökön is folytatódott az erős havazás, újabb településeket vágva el a külvilágtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!