felesleges áldozatok

2018.03.13. 18:44

Törzsek közti háború tört ki Kongóban

Legalább negyven embert öltek meg az elmúlt két napban a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén a marhatenyésztésből élő hema és a földművelő lendu törzsek közötti viszályban.

A két csoport közötti, a lendu többségű milícia szította összecsapásokban december óta több tucatnyian haltak meg.

A hema és a lendu törzsek közötti feszültség azóta lappang, amióta az 1999 és 2007 közötti konfliktusban ezrek haltak meg.

Helyi vezetők és aktivisták igyekeztek felderíteni a legutóbbi erőszakhullám okát, amelyet feltehetően a föld birtoklása miatti viszálykodás és a viták eldöntésére alkalmas helyi hatóságok hiánya váltott ki.

Jean Bosco Lalu, egy helyi civil szervezet vezetője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt két nap erőszakos cselekményeit szemmel láthatólag a korábbi gyilkosságokra megtorlásul követték el. A két héttel korábbi nagyobb összecsapásokban legalább ennyi ember halt meg.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2016 vége óta fokozódott az erőszak, amikor mandátuma lejártával Joseph Kabila elnök nem volt hajlandó távozni a hatalomból, megkérdőjelezve ezzel az állam legitimitását.

Az Ituri tartományban zajlott korábbi konfliktusban részt vett három hadurat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítottak, kettőt közülük a bíróság bűnösnek talált. Egy további hadúr pere jelenleg folyik, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények miatt vonják felelősségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!