Járvány

2021.03.08. 17:04

Törökországban meghaladta a 10 milliót a beadott oltások száma

Törökországban hétfőn meghaladta a 10 milliót a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, a tömeges immunizálás keretében beadott oltások száma – derült ki a török egészségügyi minisztérium oldalán található számlálóból.

A 83,6 millió lakosú országban január 14-én kezdődött meg az oltási kampány a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó elölt vírusokon alapuló, CoronaVac nevű készítményének vészhelyzeti alkalmazásával. Az oltóanyagot két dózisban, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

Az első adagot eddig 7 millió 594 ezer, míg a második adagot már 2 millió 465 ezer embernek adták be.

A török vezetés március 1. óta nem országosan, hanem a tartományok kategorizálása szerint kezeli a koronavírus-járványt. Ennek értelmében az alacsonyabb kockázatú tartományokban teljesen feloldották a hétvégi kijárási korlátozást, bizonyos megszorítások mellett megnyithattak az éttermek, a kávézók, visszatérhettek az osztálytermekbe az általános és a középiskolák diákjai, valamint megszüntették a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok lakhelyelhagyásának korlátozását. Ugyanakkor a hétköznap éjszakákra vonatkozó, este 21 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom továbbra is országszerte érvényben maradt.

A török egészségügyi tárca vasárnap esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 11 187 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma pedig 65 volt. Az újonnan azonosított fertőzöttek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, de január második felére visszaesett ötezer közelébe, azóta lassan, lépcsőzetesen emelkedik. A halálesetek napi száma december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, azóta egyenletesen ereszkedik a mutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!