megelőző csapás – önvédelem

2017.12.28. 08:34

Tokió nagy hatótávolságú robotrepülőgép gyártására készül

Szárazföldi célpontok elleni csapások mérésére alkalmas nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket gyártó üzem létesítését fontolgatja a japán kormány a térség helyzetének bizonytalansága miatt – írta csütörtökön a Szankei Simbun című japán napilap kormányilletékesekre hivatkozva.

A lap szerint az első prototípus várhatóan 2022-ig készül el. A jövő évi költségvetésben Japán pénzt különít el, hogy 900 kilométer hatótávolságú robotrepülőgépet vásároljon az Egyesült Államoktól, valamint 500 kilométer hatótávolságúakat Norvégiától. A kormányzó Liberális Demokrata Párt szerint a vásárlásokon túl haladéktalanul meg kell kezdeni a saját gyártást is.

A japán önvédelmi erők jelenleg 170 kilométer hatótávolságú levegő-víz robotrepülőgépekkel rendelkeznek. Nagyobb hatótávolságú rakéták kifejlesztéséhez megvannak a műszaki feltételek, de a nagy hatótávolságú támadófegyverek tartását tiltja az ország alkotmánya.

Ennek megfelelően Japánnak jelenleg nincs olyan fegyverzete, amellyel képes lenne csapást mérni más ország területén lévő szárazföldi célpontra. Az Abe Sindzó vezette kormány azonban többször hangoztatta, hogy egy, Japán biztonságát közvetlenül fenyegető ellenséges célpont elleni megelőző csapásmérést önvédelemnek lehet tekinteni.

A japán kormány már elfogadta az 2018. április 1-jével kezdődőt költségvetési év tervezetét, amelyben a védelmi kiadásokat 1,5 százalékkal, 5,19 ezer milliárd jenre (csaknem 12 ezer milliárd forint) növelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!