korunk kérdései

2019.03.29. 17:16

Tőkés László: kereszténységünk és szabadságjogaink forognak kockán

Tőkés László három mandátumot töltött ki Brüsszelben európai parlamenti képviselőként, most azonban hazatér. Tapasztalatairól, munkájáról egy interjúban beszélt.

Brüsszel, 2019. január 31. Az Európai Parlament honlapján közreadott képen Tõkés László romániai néppárti képviselõ felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetérõl tartott vitán a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2019. január 30-án. MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel

Forrás: MTI / Európai Parlament / Jan Van de Vel

A volt református püspökkel az Erdélyi Napló készített részletes interjút.

Tőkés László három mandátumot töltött ki: először rögtön független, önálló jelöltként szerzett mandátumot, ezt becsüli a legtöbbre. Mint mondta, második mandátuma is sikeres volt, hiszen 2009-ben megvalósították az erdélyi magyarok összefogását, akkor ugyanis a magyarság 90%-a élt választási jogával. Harmadik mandátumát 2014-ben kezdte, ez a határok feletti nemzetegyesítés vonatkozásában emlékezetes.

Tőkés László főleg a ki­sebbség, a kereszténység, a kommuniz­mus­ellenes­ség, a kultúra és a külpolitika témáival foglalkozott részletesen, amelyek mindegyike sorskérdés az erdélyi magyarság számára.

A beszélgetésben kitért Európa problémáira is, így természetesen a migrációra is. Mint mondta:

Manapság a kontinens identitásáért kell megharcolnunk. Az egész Európát veszélyeztető iszlamizáció immár első számú kérdéssé vált. Sok helyen nagymértékben az iszlámmal vagy a kommunizmussal szemben kell érvényesíteniük vallási, emberjogi, közösségi és kisebbségi jogaikat.

Tőkés László azt is elmondta, milyen komoly szerepet vállalt abban, hogy a romániai posztkommunista rendszer ügyét és problémáit, a kelet-közép-európai országok csatlakozásának útjában álló visszahúzó kommunista örökség kérdését is megismertesse a világgal. Ezen kívül arról is beszélt, hogy az Európai Unióban kereszténységünk és szabadságjogaink forognak kockán.

Orbán Viktornak és a V4-nek kell védelmeznie az Európai Uniótól nemzeti szuverenitásunkat.

- tette hozzá.

Tőkés László szerint bár a hitéért ma már nem kínozzák meg az embert,

a nyugati vallásnélküliség Európában szinte nagyobb pusztítást végez, mint a kommunista vallásellenesség.

Tőkés László az interjúban eddigi pályáját összegezve azt nyilatkozta, Brüsszel után is vannak tervei.

Az embernek mindig ott kell betöltenie helyét, hivatását és szerepét, ahova Isten állította

-nyilatkozta,

Jelenleg is az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke. Ezeket a munkákat akkor sem hanyagolta egyébként el, amikor európai parlamenti képviselő volt, most azonban több ideje jut majd hazai feladataira.

A teljes interjú az Erdélyi Napló honlapján olvasható.

Borítókép: Tőkés László felszólal az Európai Parlament ülésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!