vérengzés

2019.10.09. 14:30

Halálos áldozatai is vannak a németországi lövöldözésnek (videó)

Egy 27 éves német fiatalember a hallei lövöldöző.

Policemen secure the area around the site of a shooting in Halle an der Saale, eastern Germany, on October 9, 2019. - At least two people were killed in a shooting on a street in the German city of Halle, police said, adding that the perpetrators were on the run. "Early indications show that two people were killed in Halle. Several shots were fired. The suspected perpetrators fled in a car," said police on Twitter, urging residents in the area to stay indoors. (Photo by Sebastian Willnow / dpa / AFP) / Germany OUT

Forrás: AFP / DPA

Fotó: Sebastian Willnow

Egy 27 éves német fiatalember a hallei lövöldöző – jelentette egybehangzóan több hírportál szerda este.

A beszámolók szerint a neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli hallei zsinagóga elleni támadását.

A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövetők autóval menekültek el a helyszínről. Szemtanúk szerint az egyik elkövető harctéri öltözetben volt, és gépkarabélyt viselt. Kicsivel később elfogtak egy embert a támadással összefüggésben.

A V4NA hírügynökség összefoglalójában is olvashatunk arról, hogy a rendőrség Twitter-bejegyzésben kérte:

mindenki maradjon az otthonában vagy menjen biztonságos helyre.

Halle vasúti pályaudvarát rendőrségi nyomozás miatt lezárták, késésekre lehet számítani a térségben.

A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy egy zsinagógánál nyitottak tüzet, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre.

A lap szerint a forgalom elől lezárt településnél jelentős rendőri erőket vontak össze, ami arra utalhat, hogy egy vagy több elkövető elbarikádozta magát.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint

a támadók legalább ketten voltak, és megpróbáltak bejutni a városi zsinagógába, ahol éppen 70-80 hívő ünnepelte az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt.

A zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők „ellenálltak a támadásnak” – fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője a hírmagazin hírportálján (Spiegel Online) közölt beszámolóban.

A támadók a sikertelen kísérlet után autóval elmenekültek, majd később szétváltak.

Egyikük taxival menekült tovább, őt sikerült még azelőtt elfogni, hogy kijutott volna a térségből elvezető autópályára.

Egy videó is kikerült az elkövetőről, aki bizarr nyugalommal lövöldöz az őt üldöző rendőrökre:

Később egy másik külvárosból, a Hallétól ugyancsak keletre fekvő Landsbergből is lövöldözést jeleztek.

Több hírportál szerint egy török büfét is megtámadtak. Erről ír a Der Spiegel is, információja szerint

az egyik halálos áldozat, egy férfi a büfében vesztette életét. A másik áldozat egy nő, a zsidó temetőnél lőtték le, a nyílt utcán.

Szász-Anhalt mellett a szomszédos Szászország tartományban is mozgósították a terrorelhárító egységeket. Megerősítették a drezdai zsinagóga védelmét, a Hallétól mintegy 30 kilométerre fekvő Lipcsében pedig több kereszteződést megerősített fegyverzetet viselő rendőrök foglaltak el.

A Leipziger Volkszeitung című lap értesülése szerint

legalább egy támadó elérte a város térségét.

A Welt hírtelevízió hallei helyszíni tudósítója kiemelte: súlyos kihívást jelenthet a hatóságoknak, hogy Lipcsében éppen szerdán ünneplik a rendszerváltást és a német újraegyesítést megelőző tömegtüntetések 30. évfordulóját. A szabadtéri megemlékezésre sok ezer embert várnak, a vendégek között van Frank-Walter Steinmeier államfő is.

A zsidók szerdán ünneplik az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. Izraelben a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnepen gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Jóm-kipúr, másik nevén az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni. A rendőrség arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a találgatásoktól az üggyel kapcsolatban.

A Der Tagesspiegel című berlini lap biztonsági körökre hivatkozó értesülése szerint a hatóságok szélsőjobboldali háttérre gyanakodnak.

Az ügyet magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelsőbb ügyészség.

Reiner Haseloff szász-anhalti miniszterelnök a támadás hírére megszakította brüsszeli látogatását, és haladéktalanul visszatér Halléba – erősítette meg a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tartományi irodája szerda délután. Bernd Wiegand, a város polgármestere arról számolt be a Mitteldeutsche Zeitung hírportálnak, hogy a GSG 9 különleges katonai egység bevetését kérte a rendőrségtől.

Angela Merkel kancellár és a német szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert a Twitteren reagált az eseményekre:

„A Halléból érkezett szörnyű hírekre: gyászoljuk a két áldozatot. Bízunk benne, hogy a hatóságok hamarosan kézre kerítik a tettes(eke)t. Fontos, hogy mindenki kövesse a rendőrség utasításait, hogy senkinek ne essen további baja.”

A német rendőrség a Twwitteren ismételten azt kérte a lakosságtól, hogy maradjanak otthon. Halle belvárosát a különleges erők bevetése miatt lezárták, a német vasúttársaság pedig leállította a vonatok közlekedését.

Borítókép: rendőrök a hallei lövöldözés helyszínén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!