incidens

2020.01.24. 20:42

Többen életüket vesztették és megsérültek a bagdadi tüntetéseken

A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be.

Két tüntető életét vesztette és huszonöten megsérültek a pénteki tüntetéseken Bagdadban a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban – közölték az iraki rendőrségi és egészségügyi források.

A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be a tüntetők oszlatására a Mohammed al-Kászim sugárúton a kora esti órákban.

A nap folyamán egy másik megmozduláson tüntetők tízezrei özönlettek Bagdad belvárosába Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok felhívására, hogy az amerikai csapatkivonást követeljék. A kezdeti aggályok ellenére ez a tiltakozás békés maradt, amiben nagy szerepet játszott, hogy messze tartották az amerikai nagykövetségtől.

Irakot október eleje óta bénítják meg tömegtüntetések, a tiltakozók – többségükben fiatalok – az általuk korruptnak tekintett és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását és független kormányfő kinevezését követelik. Az elmúlt hónapok tüntetései során eddig legalább 500 ember halt meg.

Az iraki parlament január elején elfogadott egy határozatot, amely a külföldi csapatok kivonására szólított fel.

A lépés oka az volt, hogy az Egyesült Államok iraki területen dróncsapással likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegységének parancsnokát, valamint Abu Mahdi al-Muhandiszt, az iráni támogatású iraki milíciákat tömörítő Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) egyik vezetőjét.

A külföldi katonák a Washington vezette terrorellenes koalíció részeként küzdöttek az Iszlám Állam dzsihadistái ellen Irakban. Annak ellenére, hogy az iraki kormány 2017 végén bejelentette, hogy sikerült győzelmet aratni a szélsőségesek fölött, továbbra is mintegy ötezer amerikai katona állomásozik az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!