Fölkerültek a "halállistára"

2018.10.12. 11:43

Több vezető beosztású magyar is felmond Kárpátalján állami tisztségéből

Rövid idő alatt négy vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a Beregszászi járásban, miután a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges szervezet a hét elején feltette személyes adataikat a kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat listázó weboldalára.

Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója az unn.com.ua ukrán hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a beregszászi járási közigazgatási hivatal szociális védelmi osztályának, valamint a gazdaságfejlesztés és kereskedelem ügyeivel foglalkozó osztályának egy-egy vezető beosztású munkatársa elbocsátását kérte azt követően, hogy nevük felkerült a Mirotvorec honlapjára. Hozzátette, a szakemberek közös megegyezéssel távoznak – adta hírül pénteken a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Kárpátaljai ukrán sajtóértesülések szerint ugyancsak benyújtotta felmondását a mezővári és a mezőgecsei iskola igazgatója. A Mirotvorec mindkettőjüket helyi önkormányzati képviselőkként listázta weboldalán.

A prozak.info kárpátaljai portál csütörtöki cikke szerint a kárpátaljai magyarokra gyakorolt nyomás súlyos válságot idézhet elő a megye közigazgatásában.

A magyar nemzetiségű tisztviselők ugyanis nem szeretnék kitenni magukat megtorló intézkedéseknek, így önként távoznak állásaikból

- írta az orgánum, megjegyezve, hogy amennyiben nem áll le az elindult folyamat, a több százat is elérheti a távozó hivatalnokok száma. Hozzáfűzte: Kárpátalján nagyon sok a magyar nemzetiségű közhivatalnok, és igen nehéz lesz pótolni őket, ha felmondanak.

A portál felszólítja Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzót, hogy vegye védelmébe a magyar tisztviselőket, mert a megye vezetőjeként minden kárpátaljai polgárt meg kell védenie. Ráadásul először ő fogja megérezni a következményeket, ha a megye közigazgatásában válság alakul ki – emlékeztetett a kiadvány.

A Mirotvorec kedden több mint 300 olyan kárpátaljai tisztviselő és helyi önkormányzati képviselő személyes adatait tette fel weboldalára, akik magyar útlevéllel rendelkeznek.

A listát egy nap múlva több mint 200 névvel bővítette. A szélsőséges szervezet szerint nevük, személyes adataik, közte pontos lakcímük közzétételével Ukrajna ellenségeit állítja pellengérre, egyúttal arra szólítja fel az ukrán rendvédelmi szerveket, hogy munkájukhoz használják fel nyilvános adatbázisát.

A Mirotvorec csütörtökön a weboldalán azt állította, hogy az orosz titkosszolgálatoktól lopta el a magyar útlevelek teljes adatbázisát, amely tartalmazza a magyar úti okmánnyal rendelkező, kettős állampolgárságú kárpátaljai lakosok adatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!