Szíria

2019.06.07. 16:28

Több tucatnyian vesztették életüket a kormányerők és iszlamisták közötti harcokban

Az ENSZ szerint legalább 24 kórházat és klinikát, valamint 35 iskolát értek légicsapások.

Legalább 83 ember vesztette életét a szír kormányerők és dzsihadista csoportok, illetve iszlamista felkelők közötti összecsapásokban Szíria nyugati részén az elmúlt 24 órában – közölte pénteken egy, a szíriai háború fejleményeit megfigyelő csoport.

Csütörtök óta a kormányerők legalább 44 harcosa, valamint 39 dzsihadista vagy iszlamista lázadó lelte halálát ezekben az összeütközésekben, amelyek a szír légierő és orosz szövetségese légicsapásai közepette zajlanak – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

A harcok a dzsihadisták és iszlamista felkelők által indított ellentámadást követően bontakoztak ki a középnyugat-szíriai Hama tartományban. A támadás következtében a dzsihadistáknak és lázadóknak sikerült két települést elfoglalniuk – közölte az OSDH. Az ellentámadásban a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető kicsiny csoportosulás, a Hurrász ad-Dín és a Turkesztáni Iszlamista Párt tagjai vettek részt – tette hozzá.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a HTS tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban An-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint azóta több mint 300 civil vesztette életét.

Az ENSZ szerint legalább 24 kórházat és klinikát, valamint 35 iskolát értek légicsapások. Több mint 270 ezer ember vált földönfutóvá.

A 2011-es békés kormányellenes tüntetések leverése nyomán kirobbant szíriai háborúban eddig több mint 370 ezer ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!