Illegális bevándorlás

2017.11.22. 17:44

Több mint száztíz menekültet mentett ki a görög parti őrség és a Frontex Leszbosznál

Száztizenhárom bevándorlót menekített ki hajóival a görög parti őrség és az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) két mentési műveletben Leszbosz görög sziget közelében az Égei-tengeren – jelentette szerdai közleményében a parti őrség.

A Frontex egyik járőröző hajója egy felfújható gumicsónakról 75 embert menekített ki és szállított Leszbosz székvárosának, Mitilíninek a kikötőjéhez. Egy másik mentési műveletben a görög parti őrség egyik hajója további 38 embert mentett ki a sziget közelében, őket ugyanehhez a kikötőhöz szállították.

Az égei-tengeri útvonal továbbra is a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók fő útvonala. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt itt az Európába bejutni próbálók száma, augusztus közepe óta háromszor annyi menekült érkezett Görögországba, mint a tavalyi évnek ugyanebben az időszakában. Csak októberben mintegy négyezren léptek a balkáni ország területére.

A görög szigeteken létesített menekültszállásokon és -táborokban a legutolsó hivatalos adatok szerint több mint 15 ezer migráns tartózkodik és várja menedékjogi kérelmének elbírálását. Közülük mintegy 8000-en az alig 2500 ember befogadására alkalmas táborhellyel rendelkező Leszbosz szigetén tartózkodnak. A sziget menekülttáboraiban uralkodó drámai helyzet miatt hétfőn általános sztrájkot tartottak, amelyet Szpírosz Galinosz polgármester a múlt héten maga hirdetett meg. Az egyik leszboszi menekülttáborában vasárnap este zavargás tört ki, amelyről szemtanúk számoltak be a görög televízióban. Egyes szemtanúk szerint több menekültcsoport is összecsapott egymással, az összetűzés alatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának több helyi létesítményében is kárt tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!