Illegális bevándorlás

2019.01.19. 18:40

Több mint százan tűntek el a Líbia partjainál elsüllyedt gumicsónakról

A csónakban tíz nő, köztük egy várandós, és két gyerek is volt, egyikük mindössze két hónapos.

Mintegy 120 embert tartanak eltűntként nyilván az után, hogy Líbia partjainál elsüllyedt egy migránsokat szállító gumicsónak – közölte szombaton a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Az olasz haditengerészet korábban 17 eltűntről adott hírt, illetve arról számolt be, hogy a csónak három utasát sikerült kimenteni.

„A három túlélő azt mondta nekünk, hogy 120-an voltak, amikor elhagyták a líbiai Garabullit csütörtök éjszaka. Tíz-tizenegy óra út után (...) a hajó elkezdett süllyedni, és az emberek elkezdtek fuldokolni” – ismertette a túlélők szavait Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője.

Közlése szerint a migránsok főleg nyugat-afrikaiak voltak, hozzátéve, hogy a csónakban tíz nő, köztük egy várandós, és két gyerek is volt, egyikük mindössze két hónapos.

A süllyedő gumicsónakot egy olasz katonai repülőgép látta meg először, és ledobott két mentőcsónakot, mielőtt kénytelen volt a szűkös üzemanyag miatt elhagyni a helyszínt – mondta Fabio Agostini ellentengernagy a RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatornának.

A három embert egy hadihajóról felszállt helikopter mentette ki, majd egy Lampedusa szigetén található kórházba szállították őket kihűlés miatt. „A művelet során legalább három embert lehetett látni a tengerben, akik látszólag halottak voltak” – közölte Agostini.

Az olasz haditengerészet saját állítása szerint értesítette a mentési műveleteket összehangoló líbiai hatóságokat, a szerencsétlenség helyszínére vezényelve egy kereskedelmi hajót, de a gumicsónak megtalálására irányuló erőfeszítések eredménytelennek bizonyultak.

Olaszország nagyrészt lezárta kikötőit a migránsok előtt, így Líbia felől egyre kevesebb illegális bevándorló érkezik. A veszélyes átkelésben ugyanakkor még mindig sokan életüket vesztik.

Az IOM adatai szerint tavaly 2297 migráns vesztette életét vagy tűnt el a Földközi-tengeren, amelyen keresztül csaknem 117 ezren érték el az európai partokat. Az idei év első 16 napja során csaknem 4450-en érkeztek, szinte mindnyájan a tengeren. A tavalyi év ugyanezen időszakában közel 3000-en érkeztek Európába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!