bevándorlás

2019.07.18. 06:53

Több mint száz migránst találtak összezsúfolva egy kamionban

Hondurasból, Guatemalából, El Salvadorból és Nicaraguából érkeztek.

A mexikói hatóságok feltartóztattak az ország északi részén egy kamiont, amelynek rakterében 112 közép-amerikai migráns utazott összezsúfolódva – jelentette be szerdán a mexikói országos bevándorlási hivatal (INM).

A szövetségi rendőrség emberei a 78 felnőttet és 34 fiatalkorút szállító járművet a Monterrey és Reynosa városok közötti útvonalon állították meg. A Hondurasból, Guatemalából, El Salvadorból és Nicaraguából érkezett migránsokat az INM közelben lévő irodáiba vitték, hogy tisztázzák „migrációs státusukat”.

A mexikói hatóságok nap mint nap hírt adnak arról, hogy nagyszabású ellenőrzések keretében migránsokat tartóztatnak le és toloncolnak ki. Mindezt a Washingtonnal kötött egyezmény keretében teszik, amelynek értelmében a mexikói rendfenntartó erők és a katonaság különböző egységei (a Nemzeti Gárda, a szövetségi rendőrség, a katonaság) jelenleg már csaknem 22 ezer tagja segíti a bevándorlási hivatal munkáját a határokon. Így mintegy 15 ezer rendőrt és katonát küldött az Egyesült Államokkal közös határához, a déli határhoz irányított rendőrök és katonák száma pedig csaknem eléri a hétezret. Ez utóbbi szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

A mexikói külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy a papírok nélkül az ország területére lépett migránsok száma júniusban jelentősen csökkent, vagyis az előző hónapban regisztrált 144 ezerhez képest csak 100 ezer volt. Az EFE hírügynökség ugyanakkor a bevándorlási hivatal adataira hivatkozva közölte, hogy 32,7 százalékkal, 16 507-ről 21 912-re nőtt azoknak a száma, akiket a mexikói hatóságok visszatoloncoltak származási országukba.

Mexikó és az Egyesült Államok által június 7-én kötött megállapodás elejét vette annak, hogy Washington június 10-től bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. E terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!