mészárlás

2019.01.26. 21:03

Több mint ötven tömegsírra bukkantak Kongóban

A népirtás nyomaira az ENSZ ellenőrei és az afrikai ország hatóságai találtak rá a decemberi etnikai erőszakhullámot feltáró vizsgálataik során a Kongói Demokratikus Köztársaságban a világszervezet szombati bejelentése szerint.

A sírokat a Yumbi területen, a nyugati Mai-Ndombe tartományban találták – közölte Abdoul Aziz Thioye, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának igazgatója.

Az ENSZ szerint az etnikai összetűzések halálos áldozatainak a száma meglehetősen magas lehet, mert egy-egy tömegsírban akár öt-tíz ember is lehet, „de akár száz vagy négyszer annyi is”.

Az ENSZ néhány napja közölte, hogy a régió különböző vidékein december 16. és 18. között dúló etnikai erőszakhullámban legalább 890 ember vesztette életét. Az etnikai összetűzés a Banunu és a Batende népcsoportok között tört ki. Az erőszak pedig elfajult, amikor a banunuk egyik törzsfőnökét eltemették Yumbiban, ami ellen a batendék tiltakoztak.

Fall Sikabwe, az ország nyugati térségeiért felelős katonai parancsnok az AFP francia hírügynökségnek elmondta: vizsgálatot indítottak a tömegsírok ügyében. Hozzátette: az elkövetők katonákat és rendőröket gyilkoltak meg, aztán elvették fegyvereiket, hogy azokkal másokat is lemészárolhassanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!