halálos áldozatok

2017.08.14. 19:26

Több mint hétszáz halott a Fülöp-szigeteken

Legalább 735 halottja van az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges Maute csoport fegyveresei és a kormánycsapatok közötti harcoknak a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban.

A nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint az áldozatok között van 562 lázadó, 128 katona és 45 civil személy.

Restituto Padilla, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy becsléseik alapján mintegy 40 lázadó tartózkodhat még a városban, bár egyes értesülések szerint az elmúlt napokban erősítéseket kaptak több részéből is Mindanao szigetének, amelyen Marawi is található. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy az erről szóló jelentés hitelességét a fegyveres erők tagjai még vizsgálják.

Padilla elmondása szerint a csaknem három hónapja tartó összecsapásokban Marawi több mint 450 ezer lakosa kényszerült elhagyni otthonát, őket átmenetileg a környező települések fogadták be. Rajtuk kívül több mint 1700 civilt mentettek ki a harcok által sújtott területekről a hadsereg tagjai, akik az összecsapások során 619 fegyvert szereztek meg a terroristáktól. A május 23. óta tartó fegyveres konfliktusban harcoló kormányerők támogatására szánt összeg 286 millió Fülöp-szigeteki pesót (csaknem másfél milliárd forintot) tesz ki.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges szélsőségesek Marawi elleni támadása arra késztette Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt, hogy május 23-án hatvan napra rendkívüli állapotot hirdessen Mindanao szigetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!