Illegális bevándorlás

2019.04.26. 08:03

Több mint ezer migráns kitört egy mexikói befogadóközpontból

Mintegy 1300 ember tört ki csütörtök este egy dél-mexikói befogadóközpontból – közölte a mexikói migrációs intézet.

A migránsok valamivel több mint fele később visszatért a Chiapas szövetségi tagállambeli Tapachulában lévő befogadóközpontba, de mintegy hatszáznak nyoma veszett.

A központ lakóinak zöme Kubából érkezett, és az intézet szerint javarészt kubaiak voltak azok is, akik megszöktek, de voltak köztük Haitiből és közép-amerikai országokból érkezett emberek is.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, az incidens is azt jelzi, hogy a Mexikót sújtó migránshullám a végletekig megterhelte az ország befogadóképességét.

Donald Trump amerikai elnök nyomást gyakorol Mexikóra, hogy fékezze meg a dél felől északra tartó menekültáradatot. Szerdán arra figyelmeztetett, hogy egy újabb, húszezer tagú karaván közeledik az amerikai határhoz. Trump kilátásba helyezte, hogy újabb katonákat küld a térségbe, és lezárja a mexikói határ egyes szakaszait.

Az elmúlt harminc napban a mexikói hatóságok 15 ezer migránst térítettek vissza hazájukban. A Mexikón át az Egyesült Államokban tartó bevándorlók általában Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból érkeznek, de egyre több kubai is van köztük. A Guatemalával határos Chiapas államban ezernél több kubai tartózkodik az ottani hatóságok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!